Начало
НачалоЗдравни новиниЖелязодефицитната анемия повишава риска от инсулт при деца
Желязодефицитната анемия повишава риска от инсулт при деца 08 ноември 2007

Желязодефицитната анемия е 10 пъти по-често срещана при малки деца, които са прекарали инсулт, отколкото при техните здрави връстници, сочи проучване.

Този вид анемия се среща при 8% от децата между 1- и 3-годишна възраст, като най-честата причина е недостатъчният внос на желязо с храната.

За да докажат хипотезата си, учени от Педиатричната болница в Торонто изследвали честотата на желязодефицитна анемия при 15 деца, прекарали инсулт, и 143 деца без прекаран инсулт. Средната възраст на децата била 2 години. За желязодефицитна анемия се считат стойности на хемоглобина под 110 г/л, понижен среден обем на еритроцитите и понижени нива на серумно желязо.

53% от децата с прекаран инсулт имали и желязодефицитна анемия, докато при здравите деца, честотата била само 9%. Въпреки че пациентите с инсулт имали по-високи нива на тромбоцитите и съсирващите фактори, които сами по себе си могат да доведат до инсулт, железният дефицит също бил счетен като рисков фактор.

Проучването излага допълнителни доказателства, че е необходимо ранно диагностициране и лечение на желязодефицитната анемия при малки деца.
Вижте още:

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator