Начало
НачалоЗаболяванияПсихиатрияНарушения на паметта
Нарушения на паметта

Нарушенията на паметта могат да се дължат на различни патологични процеси като невродегенеративни заболявания, инсулти, тумори, черепномозъчни травми, хипоксия, недохранване, депресия, странични ефекти на медикаменти, и напреднала възраст.

В продължение на много години паметта е била разделяна на краткосрочна и дългосрочна. Изследвания на пациенти с мозъчни увреждания, невроанатомични проучвания, експериментални модели и магнитно-резонансни изображения са дали възможност да се направи по-подробна класификация.

Паметта е сбор от мозъчни функции и зависи от нормалното функциониране на няколко системи - епизодична памет, семантична памет, процедурна памет и работна памет. Някои от системите са свързани с вниманието, като запомнените факти могат да се възпроизвеждат съзнателно, докато други са свързани с промени в поведението и обикновено са несъзнателни.

Паметта може да се класифицира и по други показатели - например според естеството на запомнения материал: вербален, визуален, и пространствен.

Причини за напрушение на епизодичната памет могат да бъдат Болест на Алцхаймерр енцефалит, деменция, преходна обща исхемия, травматични мозъчни увреди, гърчове, хипоглекимия, дефицит на витамин В12 и др.

Причини за нарушение на семантичната памет: болест на Алцхаймер, травматични мозъчни увреждания, енцефалит и др.

Причини за нарушение на процедурната памет: болест на Паркинсон, болест на Хънтингтън, прогресивна парализа, депресия и др.

Причини за нарушение на работната памет: напреднала възраст, съдова деменция, болест на Алцхаймер, множествена склероза, травматична мозъчна увреда, страничви ефекти на медикаменти, дефицит на витамин В12 и др.

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator