Начало
НачалоЗаболяванияПсихиатрияВидове памет
Видове памет

Епизодичната памет: Тя се отнася до съзнателната система, която служи за възпроизвеждане на личен опит, като например разказване на кратка история или спомен на менюто от предната вечер. Епизодичната памет може да се дефинира и чрез неспособността на хората с амнезия да запомнят определен "опит".

Загубата на паметта, свързана с нарушения на епизодичната система се проявява с невъзможност за възпроизвеждане на близки събития, докато дълготрайната памет не се нарушава. Поради това, нарушения в епизодичната памет водят до невъзможност за усвояване на нова информация (антероградна амнезия), а наскоро получена информация не може да се използва ефективно (ретроградна амнезия).
Нарушенията в епизодичната памет могат да са преходни, когато се дължат на травми, гърчове или преходна амнезия. Промените могат да настъпят остро (травматична увреда, хипоксия, инсулт, енцефалит) или хронично (дегенеративни заболявания и други състояния, които прогресират бавно).

Проблеми с епизодичната памет трябва да се подозират при невъзможност за запомняне на скорошна информация, нарушения на вниманието и говора.

Семантичната памет: Тя служи за съхраняване на фактологични познания, които не са свързани със специфична памет (например - по какво се различава вилица от гребен).
При пациенти с тежки нарушения на епизодичната памет, придобитата семантична памет е съхранена. Тъй като семантичната памет включва цялото наше познание за света, нейната локализация е на различно мозъчно място от специфичната епизодична памет.

Нарушение на семантичната памет трябва да се подозира при пациенти, които трудно назовават обекти, имената на които са знаели преди това; не могат да назоват обект, който им е описан или не могат да опишат назован обект.
Процедурната памет е способността за усвояване на поведенчески и когнитивни умения, които се използват по автоматичен и несъзнателен начин (например управлението на автомобил). Процедурната памет може да е съхранена при пациенти с тежко увреждане на епизодичната памет. Най-честите причини за нарушение на процедурната памет са болест на Паркинсон, болест на Хънтингтън, тумори, инсулти, кръвоизливи, както и болни с тежка форма на депресия.
Нарушения в процедурната памет трябва да се подозират при пациенти, които са загубили предишни умения като писане, свирене на музикален инструмент или не могат да усвоят нови.

Работната памет: Тя е комбинация от внимание, концентрация и краткосрочна памет. Отнася се към способността за временно поддържане на информация, която има нужда да бъде запомнена. Поради участието на много мозъчни структури в работната памет, тя може да се засегне при редици заболявания.

Нарушения в работната памет могат да се подозират при пациенти с невъзможност за концентрация или внимание, невъзможност за изпълнение на нова, многоетапна задача.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator