Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииИзползвайте студа, за да контролирате теглото
Използвайте студа, за да контролирате теглото

Това е подход за нормализиране на теглото поглеждайки към свръхтеглото от неговата енергийна страна. Така ще видим не как да предотвратим влизането на калории, а как да насърчим изразходването им и следователно излизането им.

Нека разгледаме един пример. Мъж, 70кг, 1,70м висок с полуактивна професия в условията на ежедневието консумира и изразходва 2400 калории.

• 300 калории на ден осигуряват задължителното функциониране на органите ( работа на сърцето, мозъка, дихателна система, бъбреци, черен дроб ). Този разход е много малък и доказва колко добре са припособени нашите органи към живота.

• 700 калории се изразходват за двигателна дейност. Тук става въпрос за разходи, които лесно магат да се увеличат и на теория е лесно да се активизира активното изгаряне на калории. Но реално на практика е много трудно да накараме напълнелия да се раздвижи.

• 1 400 калории на ден се изразходват за поддържане на температурата на тялото около 37 градуса. Именно това е температурата необходима за оцеляването на организма. Точно в тази област можем да увеличим разходите на калории.

Човек отдавна е победил окончателно студа и е освободим тялото си от това задължение, като тази задача е прехвърлил на отоплението и на топлите дрехи. Така човекът вече не е приспособен към студа. Именно тази неприспособеност може да се използва за разход на енергия и така да се улеснят затлъстелите за стабилизиране на теглото им. Техниката е да се намали натрупването на калории като се увеличи разхода им за затопляне на тялото. Става дума за поредица от прости мерки, които не са ограничителни, не са свързани с храната и са извънредно ефикасни.

1. Яжте студени храни винаги, когато е възможно
Когато слагате в устата си топла храна, вие поглъщате калориите й, без да знаете, че поглъщате и топлината й, която съдържа още калории. Така например един топла пържола е по-калорична от една студена пържола. Затова когато консумирате студена храна, организмът не може да я използва и да я остави да премине в кръвта преди да е повишил температурата й до вътрешната на тялото. Тази операция коства не само калории, но има и предимството, че забавя храносмилането и усвояването, а оттам и огладняването.

2. Пийте студени напитки
 Консумирането на студени храни невинаги е лесно и приятно, затова пък с пиенето на студени напитки се свиква и повечето хора ги обичат. Ако затлъстелият погълне 2 л. вода с температура 4 градуса, в организма тя трябва да се затопли до 37 градуса. За повишението на температурата с тези 33 градуса се изразходват 60 калории. Сами можете да пресметнете колко биха били те за един месец или за една година.

3. Смучете лед
 Търсеният ефект е още по голям, тъй като температурната разлика ще е 137 градуса. Препоръчва се да се направят ледчета от подсладена или ароматизирана вода и да смучат по 5-6 през топлия сезон. Това ще накара организмът да изразходва 60 калории.

4. Обливайте се с хладка вода Останете под душа две минути. Така ще принудите организма да изразходи 100 калории, само за да предотврати охлаждането на тялото, а това е калорийния еквивалент на 3 км ходене пеш.

5. Избягвайте претоплените помещения
 Ако искаме да отслабнем, трябва да знаем, че температурата от 35 градуса през зимата в помещението усилва предразположението към напълняване. За всеки с желание за стройна фигура се препоръчва да намали тази температура с три градуса и така тялото ще изгори допълнителни 100 калории.

6. Обличайте се по-леко
 Тази мярка е подобна на предишната и ако двете се комбинират, ще се постигне по-силен ефект. Откажете се от един от трите източници на топлина – дебело бельо, пуловер или допълнително одеало. Тази мярка ще лиши организма от 100 калории. Освен това на затлъстелия не се препоръчва да носи тесни дрехи. Препоръчват се широки дрехи, за да не се получи неприятно за кожата "спарване", а изпаренията на тялото да излизат свободно извън дрехите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator