Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСвободните радикали – причина за лошо здраве
Свободните радикали – причина за лошо здраве

Непрекъснато влошаващата се екологична картина на земята и нездравословния начин на живот са причина за увреждане на човешкото здраве. Основната причина за тези явления е увеличението на т. нар. свободни радикали.

При редица патологични процеси и болестни състояния, количеството на свободните радикали се увеличава много и те се превръщат в силно токсични продукти, водещи до увреждане на всички структури на клетките и тъканите в човешкото тяло.

Когато постъпват в организма много вещества, включително лекарства и хранителни добавки, при преобразуването си освобождават много радикали. Това се получава също и при облъчване с ултравиолетови и гама лъчи.

Доказано е, че при напредването на възрастта се повишава и количеството на свободните радикали. А това допълнително ускорява процесът на стареене.

Като мощно, ефективно и безопасно средство за противодействие на тази опасност се очертават специфична група вещества, наречени антиоксиданти. Те са с различен химичен състав и структура, които противодействат на свободните радикали на кислорода.

В природата съществуват няколко основни механизма на действие на антиоксидантите срещу свободните радикали. Единият от тях се нарича едногенен или вътрешен. При него участват различните ензимни системи в клетките и витамините, основно А, С и Е.

Вторият механизъм се нарича екзогенен или външен. Тук с помощта на растителни продукти се постига антиоксидантния ефект. Създанение са на това основание растителни препарати. Използват се лечебните свойства на белия трън, розмарин, коприва и други.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator