Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииДефицитът на желязо може да причини хронична кашлица
Дефицитът на желязо може да причини хронична кашлица

Вместо хапчета против кашлица, някои жени може би се нуждаят от желязо, за да облекчат симптомите на употита кашица, твърдят италиански учени.

Проучването, представено на научната среща на Американската асоциация на пулмонолозите в Чикаго, предполага, че железният дефицит обяснява защо някои иначе здрави жени-непушачи, имат продължителна кашлица.

"Тестове върху жени с хронична кашлица и железен дефицит показват, че добавянето на желязо с храната доста често облекчава симптомите", обяснява д-р Катерина Бука. Тя добавя, че жените са по-склонни от мъжете да боледуват от необяснима хронична кашлица. Освен това функциите на имунната система явно се влияят от железния дефицит.

Д-р Бука и колегите й изследвали 16 жени с хронична кашлица, които имали нормална белодробна функция без никакви признаци на астма или други респираторни заболявания, без наличие на стомашен рефлукс, който доста често обяснява кашлицата. При всички жени бил открит железен дефицит.

Всички изследвани жени имали подуване на задната част на устната кухина и възпалени на мукозните тъкани. Гласните им връзки били по-чувствителни и често били причина за кашлица, например по време на смях.

Д-р Бука дала на жените от групата суплементи, съдържащи желязо, 2 месеца след което пациентите били извикани на контролен преглед. При всички от тях възпалението било значително намаляло, а при някои се наблюдавало напълно оздравяване.

Тъй като желязото има основна роля в синтезата на протеини в имунната система, която контролира възпалителния процес, напълно е възможно железният дефицит да е причината за хроничното възпаление на горните дихателни пътища, обясняват учените. Те съветват лекарите да изследват жените с хронична кашлица за железен дефицит.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator