Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииОпасните лекарствени комбинации
Опасните лекарствени комбинации

Най-чести неправилни комбинации са между медикаментите, които понижават кръвното налягане и съдържащите ефедрин противопростудни медикаменти. Това води до покачване на кръвното налягане.

Едновремения прием на противосъсирващи медикаменти и на препарати, съдържащи ацетилсалицилова киселина,вземани като болкоуспокояващи, могат да доведат до неконтролируемо кървене.

Също много опасна комбинация е сърдечни гликозиди и калциеви медикаменти. Минералното вещество засилва действието на гликозидите.

Някои антибиотици не бива да се съчетават с контрацептивните таблетки. Например ампицилин, рифамицин. Тъй като те понижават хормоналната концетрация в кръвта. И така се създава риск от непълноценно действоие на контрацептива.

Не рядко и повлияване на ефекта на медикамент от прием на съответна храна.

Действието на лекарства, понижаващи холестерола и на тези за нормализиране на кръвното налягане могат да се подсили от прием на грейпфрут и сок от грейпфрут.

Антидепресивните средства е добре да не се съчетават с храни, съдържащи тирамин. Такива са солените риби, например херинга,сухи колбаси. Това може да доведе до главоболие и повишаване на кръвното налягане.

Някои антибиотици не могатда се разтворят в червата, ако се приемат заедно с млечни продукти. Преди всичко това са от груъпат на тетрациклините. Така активното вещество не може да се усвои да се постигне ефекта му.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator