Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиАнаболните стероиди и черния дроб
Анаболните стероиди и черния дроб

Въздействието на анаболните стероиди върху черния дроб остава недоразбрано и по тази причина подценявано.

Черният дроб е химическата лаборатория на организма - в него се синтезират редица жизненоважни вещества и се обезвреждат токсините. Ето защо когато той не функционира добре, страда цялото тяло.

Увреждането на черния дроб от анаболите започва със загиване на отделни клетки и възпаление на тъканта около тях (хепатит). С течение на времето броят на загиналите клетки става все повече и те се заместват с нефункционираща “мъртва” тъкан (цироза). Цирозата е вече необратима загуба на чернодробна функция. След време в някои случаи тя може да премине в чернодробен рак.

Тези процеси се развиват в продължение на месеци и години, но стават забележими едва когато са напреднали. Преди това обикновено няма никакви симптоми или ако има, те са толкова неспецифични (например по-лесно настъпване на умора), че човек лесно би могъл да ги предпише на по-напрегнатото си ежедневие.

Ето защо ако след като имате тази информация, решите че риска от приемането на анаболи си заслужава, Ви препоръчваме на всеки два месеца да проверявате стойностите на чернодробните си ензими. Тези изследвания дават възможност да се долови чернодробно увреждане още в ранните му стадии.

Най-често се случва увреждането на черния дроб да бъде открито случайно при изследване по друг повод, или пък да се прояви при заразяване с вирусен хепатит. Последното не е безобидно, тъй като в тези случаи хепатитът протича по-тежко, а възстановяването е по-бавно, в някои случаи дори невъзможно.

Не оставайте с погрешното впечатление, че хепатопротекторите (като Карзил), неутрализират риска от увреждане на черния дроб. Те имат известно протективно действие върху чернодробните клетки, но то не може да се сравнява по сила с увреждащото въздействие на анаболите. Ето защо, не приспивайте загрижеността за здравето си, само защото приемате хепатопротектор.

www.doctorbg.com



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator