Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗатлъстяването е свързано с увеличен риск от колоректален рак при жени
Затлъстяването е свързано с увеличен риск от колоректален рак при жени

  Затлъстяването е важен рисков фактор за развитието на колоректален рак при жени, може би по-важен и от тютюнопушенето. Това показват данни от проучване, представено във Филаделфия по време на среща на Американската асоциация по Гастроенетрология.

  Измежду 1252 жени, минали през скрининг за колоректален рак, затлъстяването е най-силният рисков фактор за развитие на болестта – съобщава д-р Джозеф Андерсън. Затлъстяването е причина за 1 от 5 от всички полипи, установени по време на колоноскпията”, добавя той. „Досега никога не е била изследвана връзката между затлъстяването и колоректалния рак”

  От всички жени, които са имали колоректален рак или преканцероза, 20% са били със силно наднормено тегло, а 14 % - пушачи. „Проучването ясно показва, че заедно с другите рискови фактори като възраст, фамилна обремененост и тютюнопушене, затлъстяването също е сериозен рисков фактор”, обобщава Андерсън. „Лекарят трябва да предупреждава пациентите си за този риск”, съветва той. „Затлъстяването често се пренебрегва като рисков фактор за колоректалния рак, а от друга страна хората със затлъстяване се увеличават непрекъснато”.

www.doctorbg.com



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator