Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиСкотово сгъване
Скотово сгъване

  Скотовото сгъване е може би най-популярното упражнение за изграждане на масата и оформянето на бицепсите. Натоварването е съсредоточено най-вече в долната част на мускула, близо до лактите. Упражнението представлява сгъване на ръцете, като мишниците са облегнати и неподвижни. За изпълнението на това упражнение е необходима специална пейка, чийто създател е самият Лари Скот - първият Мистър Олимпия. При липса на скотова пейка може да се използва лежанка с подвижна облегалка (търсеният ъгъл трябва да е около 70 градуса). Желателно е пейката (лежанката) да е достатъчно мека, за да не убива неприятно на лактите. Те трябва да са на ширината на раменете и да не се раздалечават по време на упражнението. Основното натоварване от упражнението пада върху бицепсите. Ако лактите са близо един до друг (тесен хват), се натоварва повече външната глава на мускула. Ако са по-раздалечени, основното натоварване пада върху вътрешната глава. Освен бицепса, в упражнението участва брахиалният мускул, разположен между бицепса и трицепса, както и предмишниците.

 
Варианти

  Сгъване с щанга - най-популярният вариант на упражнението. Щангата позволява добър контрол върху тежестта и същевременно осигурява здраво натоварване на бицепса. За предпочитане е да се използва крива щанга, тъй като така не се натоварват неприятно китките в най-долно положение. Упражнението може да се изпълнявав подхват или надхват. Подхватът натоварва бицепса по-добре, а надхватът включва повече предмишниците. Подхватът е много по-популярен.
Сгъване с дъмбели - позволява изпълнението да е само с едната ръка и концентрацията да е изцяло върху работещия мускул. Недостатъкът на този вариант е, че не позволява толкова голям контрол върху тежестта, колкото щангата, когато се работи с две ръце. Ето защо при изпълнение с дъмбели, скотовото сгъване обикновено се изпълнява с една ръка, а при изпълнение с две ръце се предпочита щангата.

  Изпълнение
  1. Вземете тежестта, седнете на Скотовата пейка и сложете мишници на поставката. Изпънете ръце. Тежестта се взима, преди сядането на скотовата пейка. Мишниците се поставят в горния край на наклонената равнина и ръцете се изпъват докрай.

  2. Бавно сгънете ръце без да раздалечавате лактите, като държите мишниците успоредни. Ръцете се сгъват без да се раздалечават лактите, а мишниците са успоредни една на друга.

  3. След пълно сгъване ръцете се връщат бавно в изходно положение.
(Трите стъпки описват едно повторение.)

  Голям позитив на упражнението е, че почти не позволява помощни махове с тялото (чийтинг). Това го превръща в прекрасно упражнение за средно напреднали и напреднали бодибилдъри. За начинаещите не е препоръчително упражнението, тъй като възможните грешки и, съответно, контузии са доста. Скотовото сгъване с щанга се изпълнява лесно, но може да натовари неприятно лактите. Често срещана грешка е раздалечаване на лактите по време на упражнението

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator