Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети из нетаЗаблудите при "здравословнoто‛ диетично хранене
Заблудите при "здравословнoто‛ диетично хранене

Правилното хранене се определя преди всичко от наличието на достатъчно и правилна информация. Знанието вече е наполовина спечелено сражение с калориите. За да сме сигурни, че се храним правилно трябва да се познават някой основни принципи.

Свежите зеленчуци не винаги са по-полезни от замразените. Всъщност замразените зеленчуци могат да са по-полезни от свежите. Всичко зависи от добрата технология при замразяването им – по принцип колкото по-бързо е то, толкова повече хранителни качества се запазват. А и свежите зеленчуци, които се продават, невинаги са толкова свежи.

Доматеният сок е по-добро средство против рак отколкото суровите домати. Когато доматите се подлагат на термична обработка, ползата от съдържащият се в тях ликопен нараства, защото след това тялото го абсорбира по-лесно. Проучвания показват, че ликопенът се използва от организма за защита от ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Смокините наистина често се използват за пълнеж към различни захарни изделия – бонбони, бисквити, кексове. Диетолозите обаче ги препоръчват, защото в тях има много омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, както и фитостероли, които намаляват натрупването на холестерол. Смокините са полезни и за костната система, защото съдържат много калций и фосфор.

Не всички мазнини са вредни. Мазнините са необходими на тялото, за да произвежда енергия. Това важи особено при подрастващия организъм, при функцията на хормоните, усвояването на витамините и транспортирането на всички хранителни вещества. Същевременно не трябва да се забравя, че в единица мазнини се съдържат два пъти повече калории отколкото в същото количество протеини или въглехидрати. Затова и в много от диетите едно от изискванията е да се поемат по-малко мазнини.

Не е вярно, че единственото добро във фибрите е, че гарантират редовното посещение в тоалетната. На практика фибрите несъмнено подобряват перисталтиката на червата, но ползите от тях далеч не се изчерпват с това. Смята се за доказано, че те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Бананите са пълни с хранителни вещества, които няма да “развалят” диетата ни. Те са прекрасен източник на витамин С, калий и диетични фибри. Калият е необходим за производството на протеини и изграждането на мускулната тъкан, тъй като стимулира нервните импулси в тях. Именно заради калия (и заради липсата на натрий) бананите се препоръчват като храна, която намалява риска от високо кръвно. В тях има и големи количества витамин В6 (пиридоксин), който участва в производството на антитела в имунната система. Бананите не съдържат никакви мазнини и холестерол.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator