Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияСпанакът и яйцата подобряват зрението
Спанакът и яйцата подобряват зрението

Съдържащите се в яйцата, спанакът и други зеленчуци със зелени листа вещества лутеин и зеаксантин помагат да се намали риска от влошаване на зрението, свързано с напредване на възрастта, най-вече след 65 години.

Според изследването на американски учени каротеноидите дават възможност на очите по-добре да филтрират светлината в късия диапазон на вълните и така намаляват негативния ефект върху ретината.

В 6-годишното проучване са били изследвани над 4500 души на възраст от 60 до 80 г. и техните хранителни навици. В групата на хората, употребявали най-много храни с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, влошено зрение е било установено с 35% по-малко, отколкото при тези, които са приемали най-малки количества от двете вещества.

“Лутеинът и зеаксантинът безспорно трябва да се смятат като полезни агенти, съдържащи се в храната и хранителните добавки, защото понижават риска от влошаване на зрението с увеличаване на възрастта”, твърдят учените в своята статия.

Сред храните, в които се съдържат много каротеноиди, трябва да се посочат още зелето, ряпата, марулята, брюкселското зеле, броколито, граха, тиквичките и царевицата.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator