Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНебалансираните диети крият риск
Небалансираните диети крият риск

Съвременните диети, които са небалансирани спрямо приеманите хранителни вещества, водят до повишен риск от психически заболявания, показва изследването на британски учени.

Едва сега обаче се прокрадва схващането, че ограниченията в храната влияят и на мозъчната дейност”, твърди ръководителят на изследователския екип д-р Ендрю Макалък.

Анализите показват, че за последния половин век индустриализацията на селското стопанство е изменило значително състава на тъканите на култивираните растения и домашните животни. В тях значително е намаляло съдържанието на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, а именно те отговарят за пълноценната мозъчна дейност.

Ако не бъдат взети мерки за промяна в основните принципи на селското стопанство или всеки човек не помисли повече за здравето си, заплашено от принудително небалансираното хранене, липсата на някои традиционни за храните вещества ще продължат да увеличават риска от развитие на състояния на тревожност депресии, шизофрения, проблеми с паметта, болестта на Алцхаймер”, посочва д-р Макалък.

На медицината отдавна е известно, че качественият състав на диетите влияе на физическото здраве. Затова всички хора е време да се замислят за начина, по който се хранят и за качеството на храните, които приемат, допълват от изследователския екип.

Съвсем логично най-заплашени са жените, които по-често са склонни към спазване на тежки ограничителни диети.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator