Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияДиета при атеросклероза
Диета при атеросклероза

Храни, консумацията на които се препоръчва: пълнозърнести храни, сурови зеленчуци, плодове, соя, боб,грах, риба: сьомга, скумрия, сардина, пчелен мед . От зеленчуците се препоръчват лук,чесън,семена от слънчоглед, лен, тиква, пшеничен зародиш.

Храни, консумацията на които следва да бъде ограничена:
тютюн, червено месо, яйца, млечни продукти, тъмно месо от пиле или пуйка (богато на мазнини), хидрогенирани мазнини, пържени храни, кафе, сол, алкохол, захар и то рафинирана или т. нар бяла захар и рафинирани зърнени храни.

Поемайте по-малко калории. Големите порции храна предразполагат към затлъстяване – най-големия враг на сърцето.

Яжте храни, богати на фибри. В проучване от 1996 г. се казва, че мъжете, които поемат чрез храна дневно по 28 грама фибри, значително намаляват риска от сърдечно-съдова атака.

Намалете кафето. Кофеинът, съдържащ се в него има пряка връзка с нивото на холестерола в кръвта, особено при хора, консумиращо повече от три чаши кафе дневно.

Яжте плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, млечни продукти (нискомаслени), нетлъсто месо, ядки и семена. Включвайки посочените продукти в своя хранителен режим, вие ще поемате по-малко мазнини и холестерол.

Този тип диета ще намали нивото на холестерола в кръвта и мазнините с около 20%. Рискът от сърдечни болести намалява с 2% на всеки 1% снижаване на холестерола, ако прилагате диета, бедна на мазнини, с високо съдържание на фибри и съдържаща разнообраен комплекс от въглехидратни храни. Или като цяло можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявание до 40%.

Ето и храните, които са особено важни за здравето на сърцето: бирена мая, чесън, джинджифил, зелен чай, овесени ядки, лук, сливи – сушени, соя и вино.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator