Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияДиета при хиперхолестеролемия
Диета при хиперхолестеролемия

Хиперхолестеролемията е състояние , което се диагностицира по лаборатолни данни.
Буквално означава повишено съдържание на холестерол в кръвта. Това състояние може да бъде провокирано от първично заболяване. Или да е резултат от начина на живот.

Увеличете консумацията на рибни мазнини (скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон), защото те съдържат омега 3 мастни киселини, които пък предотвратяват наслагването на плаки по артериите и предпазват кръвта от съсирване.

Намалете употребата на храни, които намаляват нивото на добрия холестерол. На първо място това са маргарините и мазнините за готвене (изключение прави само зехтинът).

Не яжте наситени мастни киселини (животински мазнини), защото те ускоряват процеса на производство на лош холестерол. Не е задължително да ги изключите напълно от менюто си, но ограничете тяхното количество и винаги ги консумирайте с фибри и вода, за предпочитане (например сирене с пълнозърнест хляб и чаша вода).

Увеличете приема на ненаситени мазнини, защото диета, богата на тези съставки предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Зехтинът, бадемите, нерафинираните масла и ядки са особено мазнини. Яжте храни, богати на соя, защото тя предпазава от сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и нивото на лошия холестерол.

Пийте по 2-3 литра вода дневно, защото водата спомага за увеличението на фибрите в храната. Влакната стимулират производството на добрия холестерол, а освен това тялото по-бързо усвоява мазнините.

Пийте по чаша, две вино или бира дневно, защото те са богати на антиоксиданти и подпомагат произвеждането на добър холестерол, а за кръвоносните съдове - да не се утаява лош холестерол.

Включете чесъна в диетата си, защото предпазва кръвоносните съдове от лошия (LDL) холестерол.

Ако сте с наднормено тегло, ако изгубите няколко излишни колиграма ще помогнете за производството на добър холестерол.

Преди да се премине към медикаментозно лечение може да започнете с промяна в храненето. Разбира се ,отбелязваме, че това е първата стъпка. Не бива да се подценява ситуацията и при необходимост от допълнителна терапия трябва да се следва съвета на лекарите.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator