Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНай-често използваните минерални хранителни добавки - Флуор (четвърта част)
Най-често използваните минерални хранителни добавки - Флуор (четвърта част)

Флуор - микроелемент, който участва в изграждане на твърдите тъкани - кости и зъби.

Предпазва от възникване на зъбен кариес. Подкрепя минерализацията на костите в случаи на патологична деминерализация. Препоръчва се за профилактика на зъбния кариес при малки деца и подрастващи.

Не съществуват референтни стойности за дневен прием на флуор. Безопасната дневна доза за деца е 0.005 мг/кг.

Противопоказания: Добавки към храната съдържащи флуор са противопоказани за деца под шест месечна възраст. Не се дава на лица обитаващи области с високо съдържание на флуор в питейната вода ( над 700 мкг/л).

Огромният натрупан опит в света позволява на СЗО да препоръча реализацията на флуорната профилактика на кариеса като най-ефективна и напълно безопасна социална практика и едно от средствата, с които да бъде постигната заложената в програмните документи за 21-и век цел за Европа: "До 2020 г. поне 80% процента от децата на 6-годишна възраст да нямат кариес, а на 12-годишна възраст да няма установени средно повече от 1.5 засегнати зъба."

Епидемиологичните изследвания за България показват, че у нас последният показател е 4, докато в редица европейски страни той вече е под 1.

За да може да се говори за прием на флуор, достатъчен за предпазване на зъбите от развитие на кариес, е необходимо в организма да постъпва всеки ден определено количество флуор, което доказано води до намаляване честотата на кариесите.

www.doctorbg.comверно ли

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator