Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНай-често използваните минерални хранителни добавки - Цинк (трета част)
Най-често използваните минерални хранителни добавки - Цинк (трета част)

Цинкът е есенциален микроелемент, съставна част на повече от 200 ензима. Поддържа цялостта на клетъчната мембрана. Редица състояния се свързват с цинков дефицит и се повлияват благоприятно от суплементиране. Такива са косопад, диарии, кожни възпаления, загуба на тегло, чести инфекции в резултат на смутена имунна защита, забавено зарастване на рани, нарушения в оплодителната функция при мъже. Умерен недостиг на цинк се проявява със забавен растеж и полово съзряване при мъже, намален апетит, груба кожа, апатия, нарушена вкусова острота. По време на бременност цинковият дефицит може да доведе до забавено развитие и растеж на плода.

Физиологичната и биологичната роля на цинка са много разнообразни. Zn влиза в състава на редица металоензими, които катализират важни обменни процеси. Подпомага действието на ред жлези с вътрешна секреция – хипофиза,надбъбречни жлези и щитовидна жлеза. Притежава липотропно действие, като участва в процесите на нормализиране на мастната обмяна в черния дроб и го предпазва от мастна инфилтрация. Участва в обмяната на белтъчините, липидите, въглехидратите и нуклеиновите киселини, при което влиза в сложни взаимодействия с калция, медта, мангана и желязото, както и в синтезата на ДНК и РНК, белтъчините и инсулина.

Продуктите от животински произход имат високо съдържание на Zn. Особено много Zn съдържат паренхимните органи,месо и яйчния жълтък. От зърнените храни най-много Zn има в зърната на пшеницата,ръжта и в овесените ядки.Плодовете и зеленчуците съдържат оскъдни количества, но от тях най-богати са крушите,орехите и черешите, а още повече са варивата.

Добавки към храната съдържащи цинк компенсират цинковия дефицит и коригират неговите признаци. Прилага се при третиране на анорексия в дози 45 мг. цинков сулфат дневно. Прилагат се в дози 5-50 мг/ден елементен цинк. Като добавка към храната цинкът се среща като глюконат, оротат, сулфат и др.

Токсични ефекти се наблюдават при дневни дози надхвърлящи 200 мг. с прояви на болки в стомаха, гадене, повръщане и диария. Приемът на този минерал трябва да се осъществява след консултация със лекар и след предписание на необходимата доза. Продължителен прием на цинк в дози над 50 мг/ден предизвикват недостиг на мед и желязо в организма.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator