Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНай-често използваните минерални хранителни добавки - Желязо (втора част)
Най-често използваните минерални хранителни добавки - Желязо (втора част)

Желязото е есенциален микроелемент. То участва в изграждане на хемоглобина в еритроцитите, миоглобина в мускулите и поддържа активността на редица ензими.

Недостигът на желязо води до железен дефицит, който в по-напреднал стадий прераства в желязо-дефицитна анемия. Външните прояви на недостига на желязо, нисък хемоглобин, анемия са бледост на кожата и лигавиците, посинели устни, суха кожа,чупливи нокти и коса. Тахикардия, задъхване и хипотония на мускулите са едни от признаците на понижените количества шелязо в кръвта.

Добавки съдържащи желязо се прилагат в периоди на интензивен растеж - деца на възраст от шест месеца до четири години, девойки с ранен пубертет, жени в репродуктивна възраст, вегетарианците. Бременниособено много се нуждаят от желязо по време на бременността.

Най-богати на желязо са: натурален черен шоколад, сушени кайсии, сок от нар, сушени гъби, кайсии, праскови, ръж, магданоз, картофи, сух лук, тиква, цвекло, ябълка, дюля, круша, нар, гречка (елда), бял боб, леща, грах, петмез, спанак, зелени зеленчуци, млада ряпа, горчица, маруля, рукола, сушени плодове.

Като добавки към храната се прилагат в дози 5-50 мг. В добавките се съдържа под формата на железен фумарат, глюконат, оротат, сукцинат, сулфат и др.

Противопоказани са и не се прилагат при лица с обменни нарушения, водещи до прекомерно натрупване на желязото - хемохроматоза, хемосидероза, при стомашно-чревни възпалителни заболявания, кървяща язва, дивертикулози.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator