Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНай-често използваните минерални хранителни добавки - Калций (първа част)
Най-често използваните минерални хранителни добавки - Калций (първа част)

Калцият е есенциален минерал, съставна част на костите и зъбите. Участва в кръвосъсирването, контрактилитета на мускулите, предаване на нервните импулси. Счита се, че понижава кръвното налягане и предпазва от поява на рак на дебелото черво.

Усвояването му зависи от наличието на витамин D и затова повечето калциеви препрати го съдържат. Ниският прием на калций през юношеството и до 30 годишна възраст ограничава възможността за изграждане на оптимална скелетна маса и увеличава риска от остеопороза в по-късни периоди от живота.

Калциевите добавки, прилагани продължително време могат да потиснат усвояването на желязото и цинка.

Като калциеви добавки се използват следните калциеви соли: калциев карбонат, хлорид, глюконат, лактат фосфат и др. Трябва да се има предвид, че различните калциеви препарати съдържат различно количество елементен калций.

Дневната доза елементен калций не трябва да надвишава 2000 мг.

Състояния свързани с повишено ниво на калций в серума и урината, хронични бъбречни заболявания, камъни в бъбреците са противопоказани за допълнителен прием на калций.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator