Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗависимостта от сладкото се дължи на хормон
Зависимостта от сладкото се дължи на хормон

Пристрастеността към храната има биологична основа. То насочва към нови начини за лечение на затлъстяването.

Д-р Садаф Фароки и д-р Пол Флечър от университета на Кеймбридж установиха, че лептинът прави храната по-апетитна като изследваха двама младежи, които страдат от генетично заболяване и не могат да синтезират този хормон. След продължително лечение с лептин те станали по-претенциозни към храната и отслабнали значително. Мозъкът им реагира по-силно на не особено привлекателни храни от мозъците на хора, които имат по – голямо количество от хормона.

Лептинът се произвежда от мастните клетки. Той стига до мозъка по кръвта и там действието му намалява чувството за глад и увеличава усещането за ситост. Основният хормон, който потиска апетита и създава усещане за ситост, действа като прави храната по-малко привлекателна.

Апетитноста на храната пък въздейства на същите ключови области в мозъка, които отговарят и за желанията и чувството на задоволство.

Изследвания насочват, че мозъкът на хората със затлъстяване може да е станал безчувствен на лептина. След лечение с лецитин, мозъкът става по – малко чувствителен към хормона, хората стават по – взискателни към храната, която консумират и така се хранят по – малко. Следователно започват и да свалят килограми.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator