Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКолко полезен може да бъде медът?
Колко полезен може да бъде медът?

В него се съдържат много и най-различни важни за човешкия организъм съставки — глюкоза, фруктоза, витамините В1, В2, В6 , К, С, Е, провитамин V (каротин) и др., ензими, органични киселини (ябълчна, винена, лимонена, млечна и др.), микроелементи (силиций, алуминий, бор, хром, мед, цинк, сребро, злато, и др.), минерални соли (на магнезия, сярата, фосфора, желязото, калция, хлора, калия, йода, натрия), антибактериални и други вещества.

Медът сам по себе си е добро сънотворно средство, но съчетан с ябълков оцет той е по-ефективен. Чистият натурален пчелен мед при съхраняване бързо кристализира (захаросва), което е сигурен признак за неговата натуралност. При загряване кристализиралият мед от действието на топлината губи много от ценните си съставки. Ако все пак се налага да „стопите” кристализиралия мед, за да го втечните, това трябва да стане на водна баня.

В пчелния мед се съдържат биостимулатори, вещества, които повишават жизнената дейност на организма. Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване.

Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най много е полезен, ако се приема под формата на 12—13%-ен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5—2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизителна около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза и запасите от инсулин.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator