Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияХранене при подагра
Хранене при подагра

Най-важното, което трябва да се знае, е че е необходимо храната да се приема по 4-5 пъти на ден. Желателно е и обилното приемане на течности (до 2 литра дневно), ако състоянието на сърдечносъдовата система и на бъбреците го позволява. Готварската сол се ограничава умерено чрез намалената консумация на солени продукти.

При подагра извън фазата на обостряне, трябва да се спазва диета, която изисква леко ограничаване на белтъците чрез намаляване на месните и на рибните продукти, както и на бобовите храни (грах, фасул ). Животинските белтъци (предимно млечни) трябва да представляват най-много 50 процента от общото количество белтъци.

В диетата при подагра е задължително строго да се ограничат богатите на пурини и на оксалова киселина продукти и ястия. Месо и риба се консумират 2-3 пъти седмично под формата на варени ястия. Противопоказани са месните, рибните и гъбените бульони и сосове, тъй като по-голямото количество пурини при варенето преминават в сосовете и булъоните.

Предлагаме ви няколко рецепти на препоръчителни ястия за болните от подагра. Целта на диетата, която се предписва при подагра, е да се нормализира пуриновата обмяна и да се намали образуването на пикочна киселина в организма.

САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С КАРТОФИ. Продуктите са: 1 килограм червено зеле, 300 грама сварени картофи, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжица ябълков оцет, 1 лимон, сол. Зелето се нарязва на тънки ивички и се прибавя към сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи. Салатата се подправя. Оставя се да престои 1 час. След това се изсипва в подходяща чиния и се украсява с резенчета лимон.

СТУДЕН ЧАЙ С ЯБЪЛКА И С МЕНТА. Продукти за 4 чаши: 1 литър запарен ментов чай, 1 лимон, 1 ароматна ябълка, 1-2 стръкчета прясна мента, захар на вкус, лед. Чаят се запарва по обичайния начин и се охлажда. Налива се в стъклен съд с лед на дъното, добавя се захар на вкус, нарязаните на резенчета ябълка и лимон и ментовите листа.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator