Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЛимоните носят здраве
Лимоните носят здраве

Лимоните намират огромно приложение при храненето, заради съдържащите се в тях витамини. От тях могат да се приготвят лимонови напитки, десерти като лимоново желе, мус от лимони и др.

Лимоните са сочни и узрели, когато кората им стане блестящо-лъскава, макар и още да е със зеленикав оттенък.

Месестата част на лимоните съдържа вода, захари (глюкоза и фруктоза), органични киселини и най-вече лимонена киселина, витамините С и Р, калиеви, калциеви, железни и магнезиеви соли, следи от йод и др.

В кората на лимоните се съдържат главно витамин Р и фитонцидни вещества, които унищожават микробите и не позволяват на плода да червясва. В кората се съдържат и етерични масла.

Лимоните са един от главните източници на витамин С през зимния и ранния пролетен сезон. Мнозина са изпитвали пролетна умора. Тя представлява витаминна недостатъчност. Изразява се в отпадналост, безсъние, лесна раздразнимост, липса на апетит, кървене на венците, кръвоизливи по кожата и от носа и др. Тези явления значително могат да се намалят и дори да се избягнат при редовно включване на лимони в храната.

При шарка, рубеола, варицела, скарлатина и други инфекциозни заболявания лимоните се дават главно под формата на лимонов сок и лимонада. При вирусен хепатит (инфекциозна жълтеница) лимоните са незаменими като храна и лекарство. При ревматизъм и артрити те са също много полезни, защото създават условия за алкализиране на вътрешната среда на организма.

Особено важно приложение намират лимоните при жлъчнокаменната болест и при функционални разстройства на жлъчните пътища.

При ухапване от насекоми намазването на мястото с лимонов сок облекчава сърбежа и премахва възпалението.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator