Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПолезни ли са ядките за здравето?
Полезни ли са ядките за здравето?

Ядките (орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кашу и други) са богати източници на важни хранителни вещества, включително и на белтъци. 65 грама от тях доставят толкова белтъчини, колкото 30 грама постно месо. Ядките съдържат също значителни количества витамини като фолиева киселина, ниацин (витамин РР), витамин В6 и Е, както и много минерални вещества - магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий.

Ядките не съдържат холестерол. Те са богати на мазнини, но повечето от съдържащите се в тях мастни киселини са ненаситени. Важно е да внимаваме не само за количеството на мазнините, но и за вида на мазнините, който консумираме. Ненаситените мастни киселини, които са полиненаситени и мононенаситени могат да намаляват нивото на “лошия холестерол”. Освен това те не понижават нивото на “добрия холестерол”, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.

Ядките съдържат и полезните в борбата със сърдечно-съдовите заболявания омега-3 мастни киселини.Освен антиоксидантния витамин Е, ядките съдържат и други вещества с антиоксидантно действие - селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина.

Известно е, че вредните за клетките свободни радикали се образуват в организма ни в хода на физиологичните процеси и под въздействие на радиацията, много замърсители на околната среда, лекарства. Сега вредното действие на свободните радикали се свързва с процесите на стареенето, катарактата, с възникването и развитието на сърдечно-съдовите заболявания, ревматоидния артрит, Паркинсоновата болест и редица други нервни заболявания.

Установено е, че хората, които ядат ядки поне 100 грама седмично имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат тези ядки. Вие винаги ще имате полза, ако консумирате ядки, няма вредни видове. Най-добре е ако ядете смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator