Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииГроздето е полезно за ...
Гроздето е полезно за ...

Съдържание и полезни свойства:

Гроздето е един от плодовете с много високо захарно съдържание около 20%. Съдържа изключително глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея до всяка клетка от нашия организъм.

Освен, че е един от най-примамливите плодове на пазара, гроздето има богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., които стимулират всички етапи на обмяната на веществата.

Гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове.

Прясно изцедения сок съдържа, освен много захар и минерални вещества, фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Затова се препоръчва да се пие половин литър гроздовият сок на три пъти: през деня - сутрин, обед и вечер. Пепсинът в гроздето спомага за усвояването на белтъците. Органичните киселини влияят благоприятно върху апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция. Благодарение на тях, се утолява жаждата, подобрява се перисталтиката на червата и се подпомага отделителната функция на бъбреците.

Гроздето и гроздовият сок се препоръчват при безапетитие, стомашно - чревни възпаления (предимно сока), при чернодробни и жлъчни възпаления и при запек.

Витамините в гроздето, са причина то да има укрепващо действие върху нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите; подобряване на зрението.

В него се съдържа и много калий, който укрепва сърдечния мускул и подпомага отделянето на излишните течности. Ето защо гроздето, както и сокът от него са полезни при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. В гроздето се откриват още магнезий, калций, фосфор и желязо, които помагат за лечението на рахит и предпазват от анемия. Багрилоподобните вещества в него притежават съдоразширяващ ефект. По тази причина гроздето е особено полезно за спортисти и за хора, чието ежедневие е свързано с големи физически натоварвания.

Сушеното грозде или стафидите са полезни при депресивни състояния, умора, липса на концентрация. Добре е да се консумира грозде когато чувстваме умора, например в следобедните часове на деня.

Противопоказания:

Не злоупотребявайте с големи количества стафиди, ако ви притеснява наднормено тегло, ако страдате от захарен диабет, язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Поради високата си захарност, гроздето може да се включи в диетата ви, но в ограничено количество и е добре да подберете по-малко сладък сорт.

Гроздолечението (ампелотерапия) е известно от дълбока древност от времето на Нерон, Хипократ и др. Съществуват цели научни трудове, описващи лечебните свойства и ефекти на гроздето. И до днес то се практикува и прилага в централна и южна европа по традиция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator