Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЕстествени консерванти - карамфил и мащерка
Естествени консерванти - карамфил и мащерка

Специалисти от университета на Ню Джърси "Рътгърс" разработиха нов начини за съхраняването и консервирането на храни, както и същевременно предпазването им от гниене, съобщава "Сайънс дейли".

Използвани са естествени антибактериални вещества, получени от извлек от подправките карамфил, риган, мащерка и червен пипер за създаването на нови биоразграждащи се полимери или пластмаси. По този начин се елиминира възможността за образуването на бактериални биофилми върху повърхностите на храни и опаковки. Тази разработка е дело на проф. Катрин Ърич и нейна дипломантка Ашли Карбоун от горепосочения университет.

Предимството на вещества, които изследователите са подбрали, е че са естествени и всичките имат общи бактерицидни свойства против разнообразни видове микроорганизми.

Както знаем, върху храните и техните опаковки често се натрупват и образуват биофилм, които представляват множество варианти на инфекциозни, болестотворни бактерии като салмонела и ешерихия коли.

Новосъздадените полимери, включващи в себе си естествени вещества на практика отблъскват много широк спектър от микроби, в сравнение с лекарствата, които потискат специфичен микроорганизъм, разяснява проф. Ърич.

Някои от новосъздадените полимерни вещества с антибактериалните свойства запазват дори вкуса и аромата на подправката, от която са извлечени. Поради тази причина, химици и диетолози твърдят, че храната, която хората консумират е възможно да има по-добър мирис и по-приятен вкус.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator