Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКафето - по-полезно, отколкото вредно
Кафето - по-полезно, отколкото вредно

Добрата новина:

Кофеинът, получаван най-често от кафето, в типичната американска диета, може да намали риска от развиване на болестта на Паркинсон. Антиоксидантите в кафето могат също да ни предпазят от поява на диабет.

Потенциален риск:

Кофеинът може да причини загуба на костно вещество, което повишава риска от остеопороза.

Какво казват изследователите:

 В опитите да се разреши проблема с храненето, той има своето място и значение в контекста на научните данни., казва Тара Кофлин-Диксън, M.S., R.D., клиничен диетолог при Университетиската Болницата в Станфорд, в Калифорния. В публикувано обширно проучване през 2001 година при 489 жени след менопаузата е установено, че кофеинът поеман в количество по-високо от 300 милиграма на ден – грубо това се равнява на две чаши кафе – засилва ерозията на костите при жените. Въпреки това, изследването показало сиществена характеристика: Средното количество на необходимия калции било 725 милиграма за ден, с 475 милиграма по-малко от ежедневно препоръчваната доза.

"Кофеинът действа като крадец на калций, но в действителност съществен риск за поява на остеопороза представлява хронично ниското ниво на калций," казва Кофлин-Диксън .

Добре е известно, че кофеинът – като стимулант – повишава способността за съсредоточаване и концентрация. Според последните научни данни, той се свързва също и с понижаване риска от заболяване от Паркинсон. При проследяване на повече от 135.000 мъже и жени в рамките на 12 години, учените от Харвардския университет установили, че при тези от мъжете, които са консумирали 4-5 чаши дневно и от жените, консумирали по 2-3 чаши дневно,рискът да развият болестта бил наполовина по-малък от останалите мъже и жени, които не са консумирали кафе.

Изследователите трудно могат със сигурност да кажат, защо кафето има такъв защитен ефект, но предположенията са свързани със способността на кофеина да усилва преноса на нервни импулси в мозъка.

Здравни съвети:

Връзката на кафето с предотвратяване на появата на диабет е по-ясна вече: Благодариение на изследвания в рамките на 10 години върху 88.000 жени, учените от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън, щата Масачузец, открили, че жените, които са изпивали по 2 и повече чаши кафе на ден били с 47 процента по-малко податливи на диабет 2 тип, появяващ се при възрастни. Според това изследване, предимствата на напитката не са директно свързани с кофеина, тъй като безкофеиновото кафе осигурява подобен ефект. По-скоро, хлорогенната киселина, която е антиоксидант, намиращ се в голямо количество в кафето, е причина за тези ефекти, казва Франк Хю, M.D., Ph.D., водещ автор на изследането и доцент по хранене и епидемиология.

Какво трябва да правите: "Имайки предвид всички доказателства, натрупани през последните 10 години, кафето е полезно в по-голяма степен, отколкото вредно," казва Хю. Подобно на много други неща и кофеинът – респективно кафето – са здравословни в умерени количества; приемайте по една или две чаши дневно кафе. По този начин ще се възползвате от антиоксидантите в напитката; кафето е най-силният източник на антиоксиданти в хранителния режим на средностатистическия американец.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator