Начало
НачалоСексуално здравеКолко разпространени са трихомоните?
Колко разпространени са трихомоните? 23 август 2007

Трихомоните е са най-разпространеното и лечимо венерическо заболяване при млади, сексуално активни жени. Около 7.4 милиона нови случаи се появяват всяка година.

Как се заразяват хората с Трихомоните?

Трихомоните се причиняват от едноклетъчен паразит, Trichomonas vaginalis. Влагалището е най-честото място с инфекции при жената, както и уретрата (или пикочния канал). Паразитът се предава по полов път при полово сношение или чрез допир на гениталиите на двама партьори (областта около влагалището). По тази причина, мъжете обикновено се заразяват от жени, а жените могат да се заразят и от двата пола.

Какви са сигналите и симптомите манифестиращи Трихомоните?

Повечето мъже, инфектирани с Трихомони нямат никакви признаци и симптоми. В някои случаи, инфектираните мъже имат временни оплаквания от дразнение във вътрешността на пениса, слаба секреция или парене след уриниране или еякулация.

Някои жени проявяват признаци и симптоми на инфекция, които включват повърхностен, жълто-зеленикав влагалищен секрет със силна миризма. Инфекцията може също така да причини дискомфорт по време на полов акт или уриниране, едновременно с раздразнение и сърбеж в областта на женските гениталии.
В редки случаи, може да се почуства болка ниско в коремната област.

Какви са усложненията вследствие инфектиране с Трихомони?

Гениталното възпаление, причинено от Трихомони може да улесни инфектиране с ХИВ/СПИН при жената, в случаи че тя е изложена на такъв риск. Увеличава се и рискът за по-лесно предаване на ХИВ инфекция от заразена с Трихомони жена на партньора или партньорите й.

Какво влияние оказват Трихомоните при бременна жена?

Бременни жени с инйфекция от Трихомони могат да родят по-рано от термина или бебето да се роди с по-ниско тегло от 2.3 килограма.

Как се откриват Трихомони?

Поставянето на диагноза за Трихомони и при мъжете и при жените е свързано с физически преглед от специалист, който също така назначава и лабораторен тест успоредно с прегледа. Паразитът по-трудно се открива при мъже, отколкото при жени. При генекологичен преглед при жената могат да се открият малки червени язвички на влагалищната стена или по шийката на матката.

Какво е лечението против Трихомони?

Трихомоните обикновено се лекуват с предписан от лекар метронидазол, който се приема орално в еднократна доза. При инфектиран мъж, симптомите от Трихомони могат да се загубят след няколко седмици без лечение. Въпреки това, мъж който е инфектиран, дори и никога да не е имал симптоми или те са изчезнали, продължава да бъде заразоносител и да инфектира повторно своята партньорка, докато не бъде излекуван. Затова е необходимо двамата партньори да се лекуват едновременно за отстраняване на паразита. Лекуващият се от Трихомони трябва да прекрати сексуалните контакти със своя партньор до пълното му излекуване. Метронидазол може да се използва и от бременни жени.

Това, че сте страдали вече веднъж от Трихомони, не ви застрахова от повторно заразяване. Дори и след успешно лечение, хорат остават податливи на ре-инфекция.



Още:
Трихомоназа (трихомониаза)

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator