Начало
НачалоЗаболяванияПолово предавани болестиТрихомоназа (трихомониаза)
Трихомоназа (трихомониаза)

Трихомоназата (трихомониаза) е полово предавано заболяване, причиняващо се от Trichomonas vaginalis, който представлява протозоа. Мъжът се инфектира само по полов път от партньорката си. В редки случаи у жените може да настъпи и извънполова инфекция (от замърсени тоалетни принадлежности, вани, минерални басейни). Жените с трихомоназа могат да са асимптоматични или с различни симптоми, вкл. пенесто жълто-зелено вагинално течение и дразнене на вулвата. Мъжете най-често са асимптоматични. Високата честота на трихомоназа в световен мащаб и коинфекция с други сексулано трансмисивни инфекции прави заболяването сериозен здравен проблем.

T vaginalis има размери, сходни с тези на левкоцит (около 10 mcm в диаметър). С помощта на флагелум патогенът се придвижва по вагиналните и уретралните тъкани; директно урежда епитела, което води до микроязви и съотв. повишен риск от HIV трансмисия.

Симптомите на трохомониазата се наблюдават след инкубационен период от 4-28 дни. При жените T vaginalis се изолира от вагина, маточна шийка, уретра, пикочен мехур, Бартолинови и Скенови жлеци; при мъжете - от предната част на уретрата, външните полови органи, простатата, епидидимиса и спермата.

Симптоми
I) Жени
Симптомите на трихомоназа при жените не са еднакви и варират от асимптоматичност до тежка тазова възпалителна болест. Жените с T vaginalis инфекция често докладват:
- пенесто жълто-зелено вагинално течение
- абнормална миризма от влагалището
- вулвовагинален сърбеж и дразнене
- болка по време на полов акт (диспарения)
- болка по време на уриниране (дизурия)

При цервитит следствие на трихомоназа се наблюдават следните два главни симптома:
1) гнойно течение в ендоцервикалния канал и
2) лесно индуциране на ендоцервикално кървене

Инфекцията с T vaginalis е сред топ 3 причинителите на вагинит. Вагинитът се характеризира с вагинално течение, което може да се съпровожда със сърбеж в областта на вулвата и отделянето на неприятна миризма. Другите две най-чести причини за вагинално течение са: свръхрастеж на анаеробни бактерии и кандидаза (инфекция с Candida albicans).

Нелекуваното заболяване може да доведе до сериозни усложнения на бременността, стерилитет, следоперативни инфекции и неоплазия на маточната шийка.

II) Мъже
При мъжете симптомите могат да липсват, но може да се наблюдава уретрит, усложнен с простатит. Клиничната трихомоназа у мъжа протича като уретрит в хронична форма като постепенно обхваща предната и задната част на уретрата. Негонококовият нехламидиален уретрит е най-честият симптом, докладван от мъжете с трихомоназа. Симптомите на уретрита включват:
-отделяне на секрет (може да бъде гноен или мукоиден)
-парене при уриниране
-сърбеж в уретрата

Усложненията на нелекуваната трихомоназа у мъже включват простатит, епидидимит, стеснения на уретрата (стриктури) и стерилитет

Трихомоназа се среща и у деца, предимно момичета. Заразяването по правило е извънполово и индиректно. Протичането на болестта е както у жените - безсимптомно, подостро или остро.

Нерядко се открива смесена инфекция - трихомоназа и гонорея, като трихомонасите дават "убежище" на гонококите, т.е. гонококите се развиват вътреклетъчно в трихомонасите. Друга смесена инфекция е трихомоназа и кандида, трихомоназа и хламидии, трихомоназа и микоплазма (токсоплазмоза).

Други усложнения
Инфекцията с T vaginalis е силно свързана с наличието на други полово предавани заболявания, вкл. гонорея, хламидия и вируси. Увеличен е риска от инфекция с вируси като човешки папиломавирус (HPV) и HIV. Според проучване, лицата с трихомоназа имат двоен риск от HIV инфекция в сравнение с общата популация. Два механизма може би обясняват този феномен:

1) Нарушаването на епителния монослой води до по-лесно проникване на HIV

2) T vaginalis индуцира имунна активация, особено миграция и репликация на лимфоцити и цитокинова продукция. CD4 лимфоцитите са основните клетки, които HIV атакува.

Диагноза
Диагнозата се поставя микроскопски от секрет

Лечение
При доказана трихомоназа се провежда лечение не само на заболялите, но едновременно и на техните сексуални партньори, а така също и на контактните лица. Лечението се провежда с metronidazole (Flagyl) 2000 mg орално еднократно. Честотата на излекуване е 90-95%

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator