Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПлодовете и зеленчуците помагат да откажете цигарите
Плодовете и зеленчуците помагат да откажете цигарите

При първото в света изследване относно ефекта от храните и напитките върху вкуса на цигарите 209 пушачи били помолени да изброят такива, които го влошават или подобряват. Те отбелязали, че консумацията на мляко, вода, плодове и зеленчуци разваля вкуса на цигарите, докато тази на кафе, алкохол и месо ги прави по-приятни. Резултатите са публикувани в списание "Никотин енд тобекоу рисърч".

Тези открития могат да помогнат за създаването на диета за отказване от тютюнопушенето, която да прави цигарите по-непривлекателни, смята водещият автор на изследването д-р Джоузеф Макклернън от университета "Дюк" в САЩ. "С някои промени в диетата - консумиране на нещо, което влошава вкуса на цигарите като например чаша студено мляко, и избягване на друго, което го подобрява - като халба бира, пушачите могат по-лесно да се отърват от вредния навик", казва той.

19% от участниците са посочили, че вкуса на цигарите развалят млечните продукти като прясно мляко или сирене, 14% - напитките без кофеин като сок и вода, и 16% - зеленчуците и плодовете.

44% са съобщили, че вкусът се подобрява от алкохолните питиета, 45% - от кофеиновите напитки като чай, кафе и кола, а 11% - от месото.

Тези, които използвали ментолови цигари, по-рядко посочвали, че техният вкус се променя от неща, консумирани преди или по време на пушенето. Изследователите предполагат, че навярно ментолът замаскира неприятния вкус, който би могъл да се получи от въздействието на храни или напитки.

В момента авторите проучват възможностите за използване на веществото сребърен ацетат, за което е известно, че променя вкуса на цигарите, за да помагат на пушачите да ги отказват. То би могло да се приема под формата на дъвки или на таблетки като част от програмата за спиране на цигарите.

С любезното съдействие на Лечител.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator