Начало
НачалоСексуално здравеКолко опасно е заразяването с хламидии?
Колко опасно е заразяването с хламидии? 20 август 2007

Какво представляват хламидиите?

Хламидиите влизат в групата болестите пренасяни при сексуален контакт. Хламидиите се причиняват от бактерия, Chlamydia trachomatis, която е в състояние да увреди репродуктивните органи в жената. Въпреки  едва доловимите или липсващи симптоми при наличието на хламидии, заразяването с тях може да доведе до сериозни усложненения, които да доведат до необрантими увреждания като „скрит” стерилитет, настъпил много преди жената да открие наличието на този проблем. Хламидиите могат да предизвикат отделяне на секрет при мъж инфектиран с хламидии.

Колко разпространени са хламидиите?


Хламидиите са най-често откриваната болест, преносима по полов път. Важно е те да да се знае какво повече за хламидиите, защото повечето хора с хламидии, не знаят, че са заразени с хламидии и съответно не се лекуват. Една жена може да бъде реинфектирана от своя партньор, ако той не се е излекувал.

Как става заразяванетос хламидии?

Хламидиите се пренасят по време на вагинален, анален или орален полов контакт. Хламидиите също могат да се пренесат от инфектирана майка на нейното бебе по време на нормално раждане. Всеки полово активен индивид може да се зарази с хламидии. Колкото по-голям е броят на сексуалните партьори, толкова по-голям е рискът от заразяване. Младите момичета в тинейджерка възраст са подложени на голям риск от заразяване, особено ако са полово активни, понеже цервиксът или отворът на матката при тях не е съвсем развит още. Тъй като хламидиите могат да се пренасят по орален или анален път, то мъжете имащи сексуални контакти с други мъже, също могат да се заразят с хламидии.

Какви са симптомите при наличие на хламидии?

Хламидиите са известни като „скрито” заболяване, тъй като три четвърти от жените и половината от инфектираните мъже нямат никакви симптоми. Ако такива има, то те се появяват от 1 до 3 седмици след заразяването на индивида.
При жените, първоначално бактерият инфектира шийката на матката и уретрата (пикочния канал). Жени, при които има сиптоми на хламидии, могат да се оплакват от парене при уриниране и нарушена секреция на влагалището. Когато инфекцията се разпространи от влагалището към фалопиевите тръби (това са тръбите, по които се придвижват яйцеклетките от яйчниците към матката), при някои жени все още не се наблюдават каквито и да било симптоми; при други има болка ниско в коремната област, гадене, треска, болки по време на половия акт или кървене между менструалните цикли. Инфекцията с хламидии може да се пренесе от влагалището в правото черво.

При мъже със симптоми от хламидии, може да се наблюдава секреция от пениса или парене по време на уриниране. Мъжете могат да се оплакват също така от парене и сърбеж около отворът на пениса. По-рядко са оплакванията от болка и подуване в тестисите.

Мъже или жени, които са имали анално снушение, могат да получат инфектиране на правото черво, което да се манифестира с болка в ануса, секрет или кървене от него. Хламидиите се открива, също така и в устната кухина при жените и при мъжете, които практикуват орален полов контакт с заразен партьор.

Какви са усложненията при липса на лечение срещу хламидии?

Ако не се лекува, хламидиалната инфекция може да премине в сериозни репродуктивни и здравословни проблеми с моментни и по-дълготрайни ефекти. Подобно на самото,заразяване с хламидии и уврежданията, които те причиняват могат да останат за дълго „скрити”.

Женити, които не се лекуват от тази инфекция, могат да получат инфектиране на матката и фалопиевите тръби, както и да получат инфекция на таза. Това се случва при повече от 40 процента от жените, които не са се лекували от инфекция с хламидии. Това може да доведе до увреждане на фалопиевите тръби, матката и околните тъкани. Уврежданията могат да са съпроводени с постоянни болки в тазовата област и стерилитет и потенциялно извънматочна бременност. Жените, заразени с хламидии, са 5 пъти по-лабилни към инфектиране с вируса на СПИН.

За да се предотвратят сериозните последствия от хламидиите, се препоръчва на всички полово активни жени на 25 години и по-млади да си направят поне веднъж годишно тест за хламидии. Това се отнася и за жените над 25 години, особено, за тези, които имат нов или повече от един партньори. Тестът е задължителен за бременни.

Усложненията при мъжете са рядкост. Понякога инфекцията се разпростира до епидидимиса (тръбата, по която се придвижва готовата сперма от тестиса), причиняваща болка, треска и рядко стерилитет.

Рядко гениталната хламидийна инфекция може да доведе до артрит, съпроводен от се кожни проблеми и възпаление на окото или пикочопровода (синдром на Райтер).

Как инфекцията от хламидии се отразява на бременни и плода им?

При бременни, които не са се лекували против хламидии, може да се получи преждевременно раждане. Бебета родени от заразена с хламидии майка, могат да получат инфекция в очите или в дихателната система. Хламидиите са основна причина за пневмония и конюнктивит при новородените.

Как се диагностицират хламидиите?

Хламидиите се откриват чрез лабораторни тестове. При някои от тях се проверява урината, при други се взима секрет от пениса или влагалището, при трети - се вземат кръвни проби.

Как се лекуват хламидиите?


Лечението се извършва с антибиотици. За повече информация, прочетете следната статия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator