Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЛек против депресия
Лек против депресия

Лек против депресия

Оранжевите цитруси ще ви избавят от нервното напрежение и емоционалния срив. Известни са поне 28 вида цитруси по света, всеки от които е разпространен под формата на различни сортове.
Освен грейпфрута, портокалите са лидери по съдържанието на фибри, които са ни така необходими за пречистване на храносмилателния тракт. Специалистите са установили повече от 300 различни сорта само портокали.

Мандарините пък, са други оранжеви цитруси, които притежават антимикробни свойства и са полезни за сърцето. Кората на мандарините стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява усвояването на храната; използва се също и при лечение на диарии, както и лимонът. Кората на всички цитруси съдържа етерични масла, които имат бактерициден ефект.

Дапрогоним лошите мисли

Ако се чувствате самота, че никой не ви обича и разбира, налице е депресия и изтощение. И в двата случая оранжевите цитруси ще ви освежат и заредят с енергия, тъй като съдържат така необходимия на организма слънчев витамин С. Ще ви накарат да се почувствате щастливи.

Чаша прясно изцеден портокал, нарязани шайби лимон и поръсени със захар или ароматни резенчета мандарини, ще ви върнат спокойствието и доброто настроение заедно с усмивка.

Да направим сами ароматерапия

В дома си, закрепете малка стъклена чаша или керамично съдче над свещника. Напълнете го с вода, в която капнете няколко капки портокалова есенция. Ако нямате специален свещник за целта, просто поставете съдчето с вода и есенция на парното. Ако си всемате вана за ободряване непременно капнете във водата няколко капки есенция от цитруси.

За да се борим със сънливостта

За да сте бодри и усмихнати докато шофирате, сложете в колата си ароматизатор с ухание на цитруси. Доктор Чарлз Спенс от Оксфорд твърди, че ароматът на цитруси в колата е способен да предотврати пътно-танспортно произшествие.

Против махмурлук

Много от любителите на алкохола още от миналото са открили благотворния ефект на сока от цитруси. Според някои легенди, първи моряците смесвали силните напитки с сок от цитруси. В екзотичната страна Мексико, „огнената” текила се пие със свжи резенчета лимон. Сокът от лимон е добро средство за лекуване на махмурлук.

Лечение без медикаменти и антибиотици

Портокалите ще ви предпазят от сърдечносъдови заболявания, ще повлияят добре върху обмяната на веществата във вашия организъм. Те ще окажат положително влияние върху черния ви дроб и нервната система.

Консумирайте повече мандарини, за да се грижите по-добре за състоянието на жлъчката и червата ви. Те наподобяват ефекта от антибиотиците като подтискат развитието на патогенни микроби и гъбички в организма.

Макар и кисели, лимоните са едни от най-добрите „лекарства” при простудни заболявания, авитаминоза, анемични състояния или атеросклероза.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator