Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииТрадиционен фестивал на мановия мед в Царево
Традиционен фестивал на мановия мед в Царево

   Традиционен фестивал на мановия мед в Царево

   По традиция в Царево всяка година се организира фестивал на мановия мед. Мановият мед oсновно се произвежда у нас в Странджа, един от защитените национални паркове в България, където природата е уникална за Балканскиа полуостров.

   На фестивалът се предлага освен традиционния манов мед и разнообразие от лековити пчелни продукти със сертификат за качество на производители от цялата страна.

   Медът произхожда от нектара и маната, получени основно от флоемни сокове на висшите растенията. Около 90 % от съдържанието на меда съставляват въглехидратите – предимно захароза (без монозахариди), неголеми количества азотни и фосфорни съединения, органични киселини, витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, пигменти, ароматични вещества, минерални соли, ензими и почти пълния набор от всички аминокиселини. Видът и количеството на пчелния мед зависи от климатичните условия, вида на растението и др. Според произхода си медът се разделя на:

- нектарен пчелен мед, получен от нектара на растенията.Нектарът е воден разтвор на захарите захароза, глюкоза и фруктоза.

- манов пчелен мед, който е два вида: получен от главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията Hemiptera (животинска мана) и от секрети на живи части от растенията – листа и млади клонки (медена роса или растителна мана).

- смесен пчелен мед, продукт получен при смесването на нектара и маната от пчелите.

   Масовото засушаване през тази година ще доведе до по-ниски добиви, са на мнение производителите. Въпреки това мановият мед е уникален и се изкупува с интерес на външните пазари.

   У нас с мед се лекуват широк диапазон от заболявания на дихателната, сърдечно съдовата, храносмилателната и отделителната система, както и редица кожни, гинекологични, чернодробни и други оплаквания.

   На вниманието на нашите читатели и любители на природния продукт предлагаме една лесна за изпълнение рецепта за лечение на колит. 20 мин преди ядене всяка сутрин, обед и вечер по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г чист нектарен мед, 200 г чист маслинен зехтин, 20 г бяла дъвка (сакъз), един сварен и пюриран жълтък от прясно кокоше яйце.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator