Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗа здрави стави е полезно да консумираме телешки бульон
За здрави стави е полезно да консумираме телешки бульон

   Можем да избегнем или намалим болките в ставите като си приготвяме пълноцена храна, която съдържа необходимите ни вещества. В случаят на ставите, организмът ни се нуждае от колаген, за да можем да се движим без проблеми. Той е необходим в ставните връзки за предпазването им от износване, вследствие движението на мускулите и триенето на костите в ставната кухина.

    В телешкия бульон се съдържат колагенови вещества, които са полезна и много необходима храна за тялото ни. Колагеновият протеин представлява желатин,който е най-често срещания протеин от жизнено-важно значение за структурата на бозайниците. Още през 12-ти век немският учен Хилдегард предлага употребата на бульони от телешки хрущяли срещу ставни болки.

   Често срещани сред хората са различни ставни болести, които са свързани с болки изискват специално внимание. Редица фактори като напредване на възрастта, високите стандарти на живот, оскъдните физически упражнения, намалената физическа работа, неправилното хранене са причини за намаляване на устойчивостта на свързващите тъкани и води до дегенеративни заболявания и увеличаваща се болка.

   Един от основните проблеми с напредване на възрастта е и износването на тялото, това число и ставите. Множество изследвания в миналото са доказали неопровержимият стимулиращ ефект на желатина към косата и ноктите. Едва в последните години се обращат по-сериозно внимание на желатина като добро средство за повлияване на артритни заболявания. Консумирането на храни или хранителни добавки, съдържащи колагенови вещества подобрява състоянието на ставните връзки, кожата, косата и ноктите. Това масово се използва в страните от Латинска Америка.

   Консумирането на телешки бульон е изключително полезно както за всички възрастни, така и за активно спортуващите, тъй като сериозните физически упражнения и непрекъснато движение, натоварват ставите и ставните връзки и напрягат мускулните лигаменти.

              Рецепта как сами да си приготвим телешки бульон:

                              .              Продукти

         • 2-3 кг телешки кокали за супа
         • 1 голяма глава лук
         • 3 големи моркова
         • ½ чаша вода
         • 2 стръка целина с листа
         • 1 голям домат
         • ½ половин чаша накълцан пащарнак
         • ½ половин чаша картофи на половинки
         • 8 зърна черен пипер
         • 4 стръка пресен магданоз
                                            • 1 дафинов лист
                                            • 1 лъжица сол
                                            • 2 чаени лъжички сушена чубрица
                                            • 2 главички чесън 12 чаши вода

Начин на приготрвяне

1. Фурната предварителносе загрява до 230 С. Нарежете лукът на филийки. Накълцайте на ситно целината и магданоза. В широк плитък тиган за пържене поставете телешките кокали за супа, лука и морковите. Запечете ги за около 30 минути без капак, докато кокалите получат златисто-кафяв цвят като го обръщате периодично.

2. Отделете мазнината. Поставете така запечените кокали, лука и морковите в голям съд за супа. Добавете ½ чаша вода в тигана за пържене и го проплакнете, а водата от него изсипете в супника. Добавете целината, домата, пащарнака, катрофите, черния пипер, дафиновия лист, магданоза, сол, чубрица и чесън. Долейте 12 чаши вода.

3. Оставете супата да се вари. Намалете силата на огъня. Оставете я да къкри 5 часа. Отделете бульона. Махнете месото, зеленчуците и подправките.

4. За да получите чист бульон: За да премахнете плаващите дребни парченца, които минават през цетката, смесете ¼ чаша вода с 1 белтък и 1 натрошена черупка от яйце. Добавето го към прецедения бульон. оставете го да заври. Махнете го от котлона и го оставете за 5 минути. Прецедете през цедка с марля.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator