Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииОбилната вечеря е враг на здравето
Обилната вечеря е враг на здравето

Диетолозите твърдят, че късната обилна вечеря води до по-бързо стареене. В организма на човека работи “биологичен часовник”. Физиологичните процеси в организма се управляват от особения отдел на мозъка – хипоталамусът. Той ръководи работата на хипофизата – жлезата, в която се изработват много от хормоните, влияещи на растежа и стареенето на организма. С възрастта чувствителността на хипоталамуса започва да намалява.

Какво би се променило, ако се откажете от обилното вечерно хранене?

Когато организмът остане по-дълго без храна, той започва да пести своята глюкоза и разгражда собствените си мазнини. По време на сън на гладен стомах се извършва растеж на мускулите. Един от хормоните на растежа е и мелатонинът, той се изработва по време на сън. След обилно приемане на храна записването и спокойният сън са затруднени. А следователно, при липсата на сън не се произвежда и мелатонин. Затова и най-общо може да бъде направен изводът, че вечерният и нощният глад спомагат за възстановяването на човека.

Всеки човек си има собствена схема за правилно хранене, но все пак могат да се определят общите препоръки. Препоръчва се вечерята да се състои от храна, богата на белтъчини, зеленчуци, кисело мляко и чай. Мазнините и въглехидратите трябва да се приемат по обяд. Хората на средна възраст не трябва да приемат храна 4-5 часа преди сън. Утрото трябва да започва с добре балансирана закуска.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator