Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияДиетично хранене при хроничен колит
Диетично хранене при хроничен колит

Пациентите, страдащи от хроничен колит трябва да са много внимателни с храната, която избират за себе си. За тях е задължително да спазват диета, за да улеснят провеждането на терапията и да не усложнят лечението с грешка в храненето. Трябва да се спазват няколко основни правила.

Храната да бъде богата на белтъчини, витамини и соли и да съдържа ограничено количество въглехидрати. Месото, което се консумира, трябва да не е тлъсто. Препоръчително е да бъде варено или печено. За рибата се отнасят същите изисквания. Супите да са предимно във вид на бульони.

Полезни са овесените ядки, диетичната извара, сиренето, цитрусовите плодове и соковете от тях, сухарът и юфката, пюретата от моркови, картофи, карфиол.

Диетата не трябва да съдържа вещества, дразнещи по механичен път лигавицата на дебелото черво. Трябва да се избягват плодовете, съдържащи много целулоза, рибните консерви, солените ястия, пикантните подправки, чесъна и лука, яйцата, туршиите, прясното мляко, черния хляб.

Препоръчителни са оризовата вода, задушен карфиол, кюфтета на пара.

Добре е веднъж седмично да се правят разтоварващи дни - на плодове, плодови сокове и билкови чайове.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator