Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПолезна храна за здраво сърце продължение
Полезна храна за здраво сърце продължение

Въпреки общоприетото разбиране, че е най-здравословно изобщо да не се консумират мазнини, това вярване се промени през последните години. "Вие имате нужда от балансирана на мазнини диета" казва Алис Х. Лихтенщайн, Магистър, прецедател на комитета по храненето към американската асоциацияза сърцето и директор на лабораторията по хранене на сърдечносъдовата система в Тюфтс юниверсити в Бостън. Най-добрият начин да го постигнете: намалете количеството на двата вида мазнини, които вредят на вашето сърце – наситените и транс- мастните киселини – и ги заместете с „добрите” мазнини, мононенаситени и полиненаситени.

Мононенаситените мазнини помагат за повишаване нивото на „добрия” холестерол HDL. Тези HDL молекули действат като бодигард, който улавя „лошия” холестерол LDL в артериите и го придружава до черния дроб, където той се изхвърля от тялото. Според резултатите от публикация в списанието на американската медицинска асоциация, хората, които увеличават количеството на мононаситените мазнини вместо наситените и висшите захари, след три години рискът от сърдечни заболявания при тях се намалява с 20 процента.

Открийте ги в: растителното олио, маслините, авокадото и рибата – всички те са добри източници на моно- и полиненаситени мазнини.

Просто помнете, че всеки източник на мазнини – било то зехтин или масло – съдържа множество калории. „Един грам мазнини съдържат девет калории, в сравнение с белтъците и въглехидратите, където те са само четири”, казва Тайър. Затова заменянето им е необходимо, хубаво е да добавите здравословни мазнини към вашата диета като редуцирате не толкова здравословните мазнини, за да запазите количеството им през деня постояно.

От какво количество се нуждаете: през 2005 според правилата за хранене при американците се препоръчват от 20 до 35 процента от общото количество калории за ден да идват от мазнините. Не повече от 10 процента от това количество трябва да се падат на наситените мазнини. За човек, който поема в дневната си доза 2,000 калории, това съответства на 65 грама ненаситени мазнини.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator