Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПолезна храна за здраво сърце продължение
Полезна храна за здраво сърце продължение

В помощ на сърцето: разтворимите фибри

Разтворимите фибри действат като миещи кръвта от „лошия холестерол” или LDL вещества. Те се свързват с него и предотвратяват отлагането му под формата на плаки по стените на съдовете, което затруднява нормалната циркулация в тялото ни.

Според публикация на Кармали и сътрудници, хора които консумират по 3 грама разтворими фибри на ден (това са тричетвърти чаша овесени ядки или жито, три пъти дневно) могат да намалят нивото вредния LDL с 5 процента за шест седмици.

Според данни от друг институт и за сравнение, при понижаване на LDL с 1 процент като цяло рискът за сърдечни заболявания пада с цели 2 процента.

Неразтворимите фибри също са полезни, но в дуга насока – спомагат за безпрепятственото преминаване на храната по храносмилателния тракт.
Фибри има в: пълнозърнестите храни като овесено брашно, трици, ечемик, също плодове, зеленчуци, бобовите растения. Някои от тези храни съдържат също витамини и микроелементи.
 
Необходима доза: от 25 до 30 грама фибри на ден.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator