Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКафето повишава холестерола
Кафето повишава холестерола

  Както вече е известно кафето оказва отрицателен ефект върху водния баланс на организма, повишава кръвното налягане и влияе на нивото на холестерола в кръвта.


 Холестеролът е абсолютно необходим на клетките за правилното им функциониране. Повишаването му, обаче е свързано със сърдечни проблеми и предвещава образуване на атеросклеротични плаки в стените на кръвоносните съдове и може да доведе до инфаркт.

 За първи път бе доказано наличието на молекулярен механизъм за повишаване на холестерола в кръвта като резултат от злоупотреба с кафе. Изследователите от Медицинския колеж Бейлър, в Хюстън, САЩ излседвали една от многобройните съставки на кафето, която се нарича кафестол и е предшественик на т.нар. ”лош холестерол” или ниско плътностен холестерол.

  Кафестолът на кафето се свързва със специфичен рецептор в тънките черва на човека. Рецепторът има отношение към работата на черния дроб - отговарят за транспорта на жлъчните киселини, които се произвеждат в черния дроб. Под влияването на кафестола същите тези рецептори водят до блокирането на няколко чернодробни гена, отговорни за регулирането на нивата на холестерола в кръвта.Така индиректно кафестола става причина за сгъстяването на кръвта с мазнини, произведени в болшинството си от самия черен дроб.

Авторът на публикацията по откритието на молекулярния механизъм, твърди че 5 чаши кафе дневно за период от 4 седмици води до повишаването на плазмените конценрации на холестерола с 6 до 8 %. Този завишен процент на холестерола прехвърля нормалните стойности за здрав човек.

Следователно и в този случай важи правилото да пием кафе с мярка.

Освен това за предпочитане е да консумираме кафе, което е преминало през хартиен филтър. Доказано е, че по този начин се филтрират кафестолът и няколкото вида вредни мазнини, които иначе нормално се съдържат в него.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator