Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииТютюнопушенето повишава риска от хиперактивност на детето
Тютюнопушенето повишава риска от хиперактивност на детето

Никотинът в цигарите влияе върху мозъка на фетуса.

При бъдещите майки, които пушат, или са подложени на пасивно тютюнопушене, рискът да имат хиперактивно дете съществено се повишава.


  Отдавна се съветват бременните жени да прустановят тютюнопушенето. Но за здравето на бъдещите им деца, съществува същият риск и когато майките им посещават опушени места. Едно проучване на учени в университета във Вашингтон показва, че децата на майките, изложени на цигарен дим по време на бремеността си, имат повишен риск да бъдат хиперактивни.

 
  Според Théodore Beauchaine, съавтор на изследването, никотинът в цигарите е причината за това.

  Както вече добре знаем, никотинът повишава нивото на допамин в ктъвта. Този невротрансмитер влияе на нивото на развитие на фетуса, като засяга в частност тези региони в мозъка, които са отговорни за поведението и условията през втория и третия триместър на бременността. Повишава се рискът за детето да страда от хиперактивност. Дефицитът в уравнението внимание / хиперактивност е отклонение, което показва различие от нормалното поведение. Децата, които страдат от това не са способни да се въздържат да не мърдат, когато се намират в условия, изискващи това.


  Изследването е проведено върху 171 деца на възраст между 7 и 15 год. и 133 жени. Учените са регупирали майките - непушачки, майките - пушачки и тези, които са били в опушена среда, било то в къщи или в работата, по време на бременността си. Също така са сравнили и поведението на децата при 3-те групи майки.
Резултатите показали, че децата на майките – пушачки и на тези, в среда с тютюнев дим, притежават симптомите на хиперактивност.



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator