Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияКанелата стабилизира кръвната захар
Канелата стабилизира кръвната захар

  Ако трудно контролирата гликемията си, купете си канела, която ще се отрази чудесно на здравето ви. Екип от учени доказа, че прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта си, може да предотвратите покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване.


 Джоана Хлебовиц (Joanna Hlebowicz) и сътрудниците и от университетската болница в Малмю проведоха проучване, изследвайки нивото на кръвната захар на 14 доброволци в добро здраве, два часа след нахранване с пудинг, без и с лъжичка канела отгоре. Резултатите показват, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, показват, че нивото на глюкозата в кръвта се повишава много по-късно и бавно е най-вече плавно след десерт, подправен с канела, отколкото натурален пудинг.

  Изглежда, че благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване. Използвайки система от скенер и ултразвук, екипът на д-р Хлебовиц е констатирал, че канелата наистина забавя пасажа на стомашното съдържимо към червата и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта.

  Това изследване потвърждава резултатите, получени през 2003 год. от пакистански изследователи от университета в Пешавар. Те са провели клиничен опит с 60 пациенти, боледуващи от диабет тип 2, като те консумирали между 3 и 6 грама канела на ден. Резултатите им били публикувани в списание Diabetes care и показали намаление на глюкозата в кръвта и също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият холестерол - LDL), все благодарение на тази вкусна подправка.

  Джоана Хлебовиц смята, че е все още рано да бъдат съветвани диабетиците да консумират канела. Наскоро друго проучване показа, че канелата няма никакво отношение към нивото на кръвната захар при диабетиците тип 1. Преди обаче да се разбере има ли полза или не от консумацията на подправката, трябва да се направят още изследвания....


www.doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator