Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииОпасностите от слънцето
Опасностите от слънцето

   Ракът на кожата е все по-често срещан. Броят на меланомите
(злокачвствените кожни тумори) е три пъти по-висок днес, в сравнение с преди 20 години, а смъртността от него е двойна. 7 000 нови случая се оповестяват всяка година. Прекаленото излагане на слънце е отговорно за 2/3 от меланомите.

   9 от 10 човека знаят вредите от слънцето, но 46% мислят, че използването на слънцезащитен лосион е достатъчно ефикасно средство, а около 12-15% изобщо не ползват такъв препарат.
Според специалистите, меланомът може да бъде „избегнат”, при условие, че се придобият добри навици за предпазване от най-ранна възраст. „Слънцезащитният лосион е добро средство, но не е достатъчно”, обясняват дерматолозите. Според тях той много често се нанася неправилно. Необходимо е да се приложи достатъчно количество, да се нанася периодично и да се счита за допълнение на останалите начини за предпазване.


Съществуват 5 основни правила за предпазване от вредните слънчеви лъчи:

1. Избягвайте излагане на слънце в топлите часове между 12 и 16 ч.
2. Заставайте на сянка колкото може по-често.
3. Покривайте се с дрехи, носете шапка и слънчеви очила.
4. Използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор и ги нанасяйте периодично.
5. Предпазвайте изключително внимателно децата и подрастващите, защото те са първите потенциални жертви на слънцето и честото им излагане на него, под 15 годишна възраст е много голям рисков фактор за меланом.

 


 В зависимост от вашия тип кожа (изключително чувствителна, чувствителна, нормална, достатъчно издържлива) и типа на експозицията (екстремна, силна или умерена), вие трябва да изберете подходящия за вас предпазен фектор. Слаба защита – 6-10 FPS, Средна защита- 15, 20, 25 FPS, Висока защита- 30-50 FPS и Много висока защита +50 FPS.

Специалистите препоръчват при всякакви проблеми и за препоръки да се консултирате с опитен дерматолог.

 
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator