Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииДепресираните хора кумулират повече рискове за здравето си
Депресираните хора кумулират повече рискове за здравето си

  Депресията увеличава многократно факторите за смърт и то не само защото хората в депресия се самоубиват по-често или защото страдат повече от сърдечни заболявания. Те имат повече съдови и белодробни проблеми и неврологични заболявания. Това показват данните от проучване, публикувано в списание Psychosomatic Medicine.


„Нашето проучване показва, че депресията е огромен здравен проблем! Тя повишава рискът от смърт, толкова колкото и тютюнопушенето!”, обяснява Arnstein Mykletun, отговорник на това изследване, лекар в университета в Bergen в Норвегия.

  Заедно с екипа си, са проследили от 1995 до 2001 год, физичесото и психическото здраве на 61 394 норвежки мъже и жени. По време на проучването 2 309 човека са починали. Резултаите са позволили на авторите да заключат, че депресираните личности имат по-висок риск от останалите да починат от кардиологично заболяване и най-вече да установят, че те имат значително по-висок риск от съдов инцидент, пневмония, грип, болестта на Паркинсон или склероза. Не е открита връзка между ракът и депресията. За сметка на това, д-р Mykletun и хората му не са открили никаква взаимовръзка и между тревожността (избухливостта) и рискът от смърт!

  Как да си обясним тези резлутати?

  Според учените депресията благоприятства възпалителните процеси на нервно и съдово ниво, два рискови фактора за болеста на Паркинсон и за съдов инцидент. Но на равно с това, благоприятства и риска от образуване на съдови тромби, изключително опасни за мозъчносъдовите заболявания. Също така, депресираните често пушат, по-склонни са от останалите да не изпълняват лекарските препоръки и често страдат от кардиологични болести.

  Най-вероятно съществуват и още фактори, обясняващи този повишен риск от смърт при депресираните. За учените е необходимо да се направят още проучвания по темата. Най-добре ще е обаче да се опитаме да излезем от депресивните състояния. Изследване, публикувано в American Journal of Psychiatry, показва, че депресираните, които общуват повече с малките си деца, дори само с едно от тях, имат силна връзка и добри взаимоотношения, могат да се похвалят с по-малко рискове да изпаднат в депресия след 50те. Глезенето на децата, като преванитвна терапия на депресията, е метод, който тепърва ще намира своите поддръжници.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator