Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съвети"Отравяне с вода" в залата
"Отравяне с вода" в залата

Експертите предупреждават, че някои заклети атлети пият много вода докато тренират и по този начин се подлагат на смъртна опасност или „отравяне с вода”.

За участниците в маратон, триатлетите и велосипедистите е известно, че дехидратирането е предизвикано от недостатъчно приемане на течности в организма. Малцина обаче са запознати с факта, че прекалено многото вода убива.
 
Интоксикацията с вода още се нарича хипонатремия, предизвикваща се по време на упражнения. Изследвания по въпроса са направени в Бостън. Аномалията се появява, когато активно спортуващите пият повече течности – вода или енергийни напитки - отколкото техните бъбреци могат да преработят. Излишната вода би могла да разреди в опасна степен натрия в кръвта, така необходим за функционирането на органите ни.

Сред обществото е популярно схващането, че човек трябва да изпива поне 1.5 - 2 литра вода на ден. Много от нас, обаче, съвсем не се нуждаят от такива количества.

Аномалията може да се предотврати, само в случай, че всеки от нас се вслушва в собствените нужди на тялото си. За да установим точното количество вода, което е необходимо да поемаме ежедневно, можем да се подложим на така наречения „тест за нивото на захар”. Тестът показва точното количество течност, която изразходваме при физическо натоварване и която съответно трябва да бъде възстановена в нашия организъм.

Тази аномалия основно засяга хората, които активно спортуват повече от четири часа на ден. За средностатистическия човек един час активно физическо натоварване по-трудно би довел до горе споменатата аномалия.

И все пак, важно е да съблюдаваме стриктно, както количеството храна в ежедневната ни диета, така и количеството на приетите течности.


www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator