Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииАлкохолът предпазва от ставни болки
Алкохолът предпазва от ставни болки

3 чаши вино на седмица намаляват с 50% рискът от полиартрит.
Добра новина за любителите на алкохола! Редовното пиене може да намали на половина рискът един ден да страдате от ревматоиден полиартрит. Това показва проучване, чиито резултати бяха изложени на годишния конгрес по ревматология, проведен миналата седмица в Барселона.


  Ревматоидният полиартрит е автоимунна болест, чиито произход все още не е напълно изяснен. Това възпаление на ставите провокира силни болки в тях и еволюира на тласъци. Може да се стигне и до деформация и деструкция на ставите. Тази болест се среща сравнително често, около 1-3% от популацията е засегната. Съществува предразположеност по-често да заболява женският пол, като съотношението жени/мъже е 1/3, но тази разлика постепенно изчезва с възрастта. Полиартритът може да дебютира на всяка възраст, дори и при деца, но пикът му е около 40та година на човек. Предимно хормонални и генетични фактори, както и инфекци и тютюнопушене,  могат да бъдат предразполагащи за заболяването.

  Henry Kallberg и сътрудниците му от Karolinska Institute в Стокхолм, автори на проучването, са изследвали възможността алкохолът да намали рискът от полиартрит. С тази цел са анализирали навиците на живот и консумацията на алкохол на повече от 2000 мъже и жени, страдащи от болеста и такива без ставни проблеми.

  Техните резултати показали, че тези, които пият всяка седмица по 3 чаши вино или 3 малки чаши бира имат наполовина намален риск да заболеят от пневматичен полиартрит. Пиейки по 10 чаши, рискът намалявал още повече, но тогава вредата от самия алкохол ставала доста сериозна и се губил общият добър ефект.

Алкохолът в умерени дози има значителен брой благоприятни ефекти. Освен за ревматоидния полартрит такива са известни и за сърдечносъдовите болести, инфарктите, някои видове рак, както и за болеста на Алцхаймер.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator