Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСъс средиземноморския режим- винаги във форма
Със средиземноморския режим- винаги във форма

Две изследвания ясно показват благоприятните ефекти, които оказва средиземноморският режим на здравето. Първото, проведено от испански учени, потвърждава предположението, че зехтинът упражнява протективен ефект срещу атеросклерозата (обструкция на кръвоносните съдове от атеромни депа). Второто изследване, водено от холандски учени, доказва, че една чаша вино, не  бира или друг алкохол !- намалява рискa от сърдечносъдови болести и помага да живеем по-дълго!

 
  Кои са основните правила на средиземноморския режим? Много плодове, зеленчуци, хляб, тестени произведения, гриз, по-малко млечни продукти, по-малко месо и основно птиче, риба, по-малко от 3 яйца на седмица, орехи, бадеми, мед, и накрая две чаши червено вино на ден, изпивани по време на яденетата и зехтин за готвенето и подправянето.


  Pilar Buil-Cosales и нейните колеги от службата по обществено здраве в Pampelune, Испания, са проучили връзката между рискa от сърдечносъдови заболявания и консумацията на зехтин при 100 човека с висок риск от такива заболявания на средна възраст 67,3 години. За да видят ефекта от зехтина, учените са измерили плътността на стената на каротидната артерия посредством една техника за изобразяване, наречена Би модален ехо-доплер.
Резултатите показали, че колкото повече зехтиn консумирали доброволците, толкова повече намалявала дебелината на стената на каротидната артерия. Това означава, че зехтинът има много добър протективен ефект срещу атеросклерозата при хора с вискок кардиоваскуларен риск.

  Що се отнася до виното, на 47-та годишна конференция на американската сърдечна организация (American Heart Association, AHA) Martinette Streppel и нейните сътрудници от университета в Wageningen ( Холандия) показаха последните си резултати.

  Изследователите са проследили в продължение на 40 години 1373 човека, до които са адресирали 7 последователни пъти въпросник, свързан с консумацията им на алкохол, на цигари и хранителните им навици. Тази информация се е събирала заедно с индексът на телесната им маса и здраволсловното състояние на доброволците (диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и др.).

  Резултатите показали, че алкохолът в умерени количества (една чаша и половина на ден) води до редукция на сърдечносъдовата смърт и до смътa изобщо. Когато са сравнили ефектът от бирата, другите спиртни напитки и виното, учените констатирали, че единствено при консумация на вино смъртността е по-ниска. Освен това човек, който пие вино има по-висока продължителност на живот с 3,8 години от този, който изобщо не пие и с 2 повече от тези, които пият друг вид алкохол.
  За авторите, възможно е алкохолът да покачва нивата на „добрия” холестерол- HDL и да намалява способността на кръвта да образува тромби. Тези два параметъра са основни за формирането на атеросклеротични плаки, които водят до сърдечносъдови инциденти. Флавоноидите на виното, за които се знае, че имат антиоксидантни свойства, играят роля, като лимитират атеросклеротичните плаки.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator