Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети из нетаПрочистваща диета
Прочистваща диета

Нашите тела задържат токсини от пестицидите, хормоналните препарати и хербицидите, с които храната ни се преработва. Фактори, предразполагащи черния дроб и стомаха и другите органи да произвеждат токсини са бактериите, вирусите, твърде големите количества алкохол, кафето и други кофеино-съдържащи напитки, тютюнопушенето и някои лекарства.
Нашите тела задържат токсини от пестицидите, хормоналните препарати и хербицидите, с които храната ни се преработва. Фактори, предразполагащи черния дроб и стомаха и другите органи да произвеждат токсини са бактериите, вирусите, твърде големите количества алкохол, кафето и други кофеино-съдържащи напитки, тютюнопушенето и някои лекарства.
Ако сте изложени на влиянието на тези фактори или пък консумирате в големи количества полуфабрикати и преработени храни, то вие определено имате нужда от прочистване на организма и даване нов живот на тялото си.
Тази диета, целяща премахване на токсините е подходяща за изпълнение за период от 1-2 седмици. Включва добавянето във ваната на ароматни масла от джинджифил, розмарин и риган, както и поставянето на капчици лавандулово масло върху възглавницата за спане.
С тази малка промяна в навиците ще засилите лимфната активност в организма, която от своя страна засилва потоотделянето и действа пикочогонно. По този начин се усилва работата на черния дроб и червата. Всички тези процеси, протичащи в организма помагат на тялото да се освободи от ненужните токсини.

Съчетавайки и спазвайки съветите, вие ще помогнете на тялото си да се освободи от токсините:
1. Пийте по 2-3 литра вода (натурална, минерална, пречистена) на ден, плодови и зеленчукови сокове, плодов чай.
2. Забравете за съществуването на алкохола.
3. Опитайте се да ядете колкото можете повече плодове и зеленчуци. Яжте ги под формата на салати, сокове-фреш, леко задушени със зехтин, варени, покълнали, сушени, с кисело мляко (обезмаслено). Готвенето на пара е идеален здравословен начин за приготвяне на зеленчуците като единствено картофите не е препоръчително да се готвят по този начин. Имайте предвид, че в началото, когато започва детоксикацията в организма ви можете да страдате от леко главоболие. В такива случаи масажирайте слепоочията с масло от лавандула, а ако болките са по-силни, ще имате нужда от спкойствие и почивка. Опитайте се да поспите, а ако болката все пак не отминава, вземете аспирин или парацетамол (но прибягвайте до лекарства в краен случай).
4. Наблегнете на храните с ниско съдържание на протеини като грах, леща, пиле, яйца и в по-малки количества червено месо. Избягвайте баниците, сладкишите и пържените храни, които са трудноснилаеми. Включете в диетата по възможностповече ядки, соя, грах и леща, за които споменах по-горе.
5. Правете си малки похапвания през деня, но по-често, като за предпочитане са ядките (но не солени). Те са чудесна храна в този случай.

След като приключите с диетата (опитайте се да я приложите поне за 2 седмици), резултатът няма да бъде налице веднага, но ще започнете да се чувствате по-леко. Желателно е и занапред да ограничите количеството на храната, която не сте консумирали по времете на диетата и да акцентирате на пресните плодове и зеленчуци. Разумно е това да се превърне във вашия нов начин на живот.
Препоръчително е съотношението да бъде 80:20, където 80% от вашата диета представлява здравословна храна, а останалите 20% включват кулинарни изкушения и "глезотии", в уверение на това, че вашето тяло ще успее да се справи в борбата с това количество.

Храни, включени в плана за детоксикация и разрешени за консумация


Плодове - пресни, замразени или консервирани (без добавки, посладители и консерванти). Списъкът включва ябълки, банани, круши, портокали, грейпфрут, ананас, манго, киви, малини, боровинки, къпини, ягоди, нектарини, праскови, пъпеш, дини и др.
Плодови сокове - най-добре да са домашно приготвени, в уверение на това, че няма да съдържат захар, други посладители или консерванти. Ако купувате соковете, уверете се, че те са "натурални" и "неподсладени".
Зеленчуци – пресни, замразени или варени без сол. Списъкът включва моркови, лук, зеле, пипер и чущки, гъби, броколи, карфиол, марули, тиквички, праз, домати, краставици.
Бобови и грахови храни – сушени или варени.
Тофу;
Овес и овесени ядки, ръжени изделия;
Картофи - във всякакъв вид;
Кафяв ориз;
Прясна риба – скумрия, треска, сьомга, омари, раци, пъстърва, риба тон и др. Да се избягва консумацията на консервираната риба (скумрия, сьомга, риба тон).
Несолени ядки – фъстъци, бадеми, кашу, лешници, макадамия, орехи, шам фъстък и др.
Несолени семена – слънчогледови или тиквени;
Натурални пуканки – без захар или сол;
Натурално кисело мляко;
Зехтин и балсамов оцет;
Чесън, джинджифил и пресни билки;
Черен пипер;
Мед;
Вода – поне 2 литра на ден (най-добре минерална);
Билков и плодов чай.
Разрешени десерти:
Пресни плодове;
Натурално кисело мляко с мед;
Пуканки (без сол или захар);
Несолени ядки и семена.

Храни, които трябва да се избягват по време на детоксикацията

Червено месо, полешко или пуешко месо, както и всякакви салами, бургери, пастети;
Мляко, сирене, яйца, сметана;
Масло и маргарин;
Храни, съдържащи брашно като хляб, кроасани, тестени закуски, кексове и торти, бисквити, шоколадови десерти, сладкиши и пр.
Чипс, крекери, солени ядки;
Шоколади, сладка (мармалад, плодови желета, конфитюри) и захар;
Преработени, готови храни, полуфабрикати и готови сосове;
Алкохол;
Кафе и черен чай;
Сосове, туршии, заливки за салата, майонеза;
Сол;
Газирани напитки и разтворими сокове, включителни диетични такива.


 


www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator