Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВитамин Д понижава риска от поява на рак
Витамин Д понижава риска от поява на рак

  Според най-пълните изследвания до момента, съществува надежда, че едно хапче ще се пребори с много видове рак. Учените от Калифорнийския университет В Сан Диего установили, че витамин Д понижава с около 60% риска за поява на няколко типа рак при възрастни жени.

 Това откритие е от съществено значение за медиците и за нашето здраве.

 Когато кожата ни е изложена на ултравиолетовите лъчи на слънцето в нея се произвежда Витамин Д (Д3). Тази форма витамин Д3 е използвана в излсдванията.

За сравнение в мултивитамините се съдържа друга форма на същия витамин - Д2, която е с по-слабо действие. Д3 може да се набави като самостоятелен продукт от серията хранителни добавки.

По предишни проучвания изследователите доказали, че витамин Д спомага за регулиране като цяло разтежа на клетките в нашето тяло. Растежът на тялото е основен процес, който се променя при наличие на рак. За сравнение повечето други жизненонеобходими съставки са свързани с конкретен вид заболяване като например селен и витамин Е при рак на простатата.

Проучванията за витамин Д първоначално започнали покрай наблюдения свързани с калций и не били сързани с рака. Изследователите провели наблюдения с 1,179 здрави жени със средна възраст 67 години, разделени в три групи, приемащи калций и Витамин Д (446), само калций (същия брой) и безвредни таблетки (288).

Според това проучване съвсем ясно се забелязало понижаване заболеваемостта от рак. Само 3% от жените, които приемали допълнително калции и витамин Д над четири години, развили рак. 4% от жените, вземали само калций, също развили рак. 7% заболели при приемане на безвредни таблетки.

Майкъл Холик от Бостънския от Медицинския университет твърди, че би трябвало да се увеличи досега утвърдената дневна доза витамин Д (200-600 единици) за човек до 1,000 единици.

Витамин Д се съдържа в някои храни като съомга и риба тон. Но малки количества от него циркулират в тялото.

Мненията остават раздвоени по въпроса в какви дози трябва да се приема Витамин Д.

Прекаленото излагане на слънчевите лъчи пък може да предизвика рак на кожата.

Като цяло необходими са допълнителни изследвания за ефекта на Витамин Д върху доста по-обширна група хора.

Приемането на завишени количества от витамина, трябва задължително да се съгласуват с предписание от лекар.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator