Начало
НачалоЗдравни новини
 
Барбитуратите и опиатите повишават риска от хронична мигрена
Третирането на главоболието с наркотици и барбитурати повишава риска от развитието на хронична мигрена. Това сочи ново проучване, публикувано в Headache.
 
Прокалцитонинът може да се използва за различаване на бактериалния от аспетичния менингит при деца
Серумният прокалцитонин е високочувствителен и специфичен маркер за различаване на бактериалния от асептичния менингит при педиатрични пациенти, докладват европейски лекари в декемврийския брой на Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
 
При някои деца с IBS е налице гастроинтестинално възпаление
Някои деца с функционална абдоминална болка или синдром на дразнимото черво (FAP/IBS) имат признаци на леко интестинално възпаление и/или промяна в бариерната функция на гастроинтестиналния тракт.
 
Ново лекарство срещу В-клетъчен неходжкинов лимфом
Медикамент в процес на разработка, който има нов механизъм на действие, дава обещаващи резултати при лечението на пациенти с левкемия и лимфом, неподдаващи се на конвенционалната терапия, сочи проучване във фаза 2, представено на годишната среща на Американското дружество по хематология.
 
Добавянето на rituximab подобрява терапевтичния отговор при пациенти с идиопатична тромбоцитопенична пурпура
Добавянето на rituximab (MabThera, Roche) към терапията с dexamethasone удвоява терапевтичния отговор при пациенти с идиопатична тромбоцитопенична пурпура (ИТП). Комбинацията предлага ефективна алтернатива преди прибягването към спленектомия.
 
И половин доза противогрипна ваксина е ефективна при здрави индивиди
При здрави възрастни лица под 50 години прилагането на 1/2 доза тривалентна инактиварана противогрипна ваксина води до антителен отговор, сходен на този, предизвикващ се от цяла доза, сочи проучване.
 
Зрителните проблеми са чести при възрастните пациенти на хемодиализа
Ново проучване сочи, че почти всички възрастни пациенти на дългосрочна хемодиализа имат зрителни проблеми. Проучването включвало 159 пациенти на възраст на 65 години, на които били изследвани зрителната острота, контарстната чувствителност и възприятието за дълбочина.
 
Медикамент дава обещаващи резултати при лечението на зависимост към марихуана
Инхибиторът на катехол-О-метилтрансферазата (COMT) entacapone, който повишава нивата на допамин в междусинапсното пространство, дава обещаващи резултати при лечението на зависимостта към марихуана, сочи пилотно проучване.
 
Митралната регургитация е по-сериозен проблем при жените
Ново ретроспективно проучване сочи, че жените с митрална регургитация имат по-висока смъртност от мъжете с това състояние. Жените по-рядко се насочват за хирургична терапия.
 
Индуцирането с dexamethasone намалява честотата на релапси при деца с остра лимфобластна левкемия
Индуцирането с dexamethasone е по-ефективно от prednisone в намаляването на честотата на релапси при педиатрични пациенти с остра лимфобластна левкимия, сочи проучване, представено на годишната среща на Американското дружество по хематология.
 
212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator