Начало
НачалоЗдравни новини
 
Подлежащият диабет увеличава смъртността при раковоболните
Пациентите с рак и преекзестиращ диабет по време на раковата диагноза имат повишен риск от смърт в сравнение с пациентите без диабет. Това сочат резултатите на мета-анализ, публикуван в Journal of the American Medical Association. Диабетът бил свързан с 1.41 повишена смъртност при онкологичните пациенти.
 
Тазовата лимфаденектомия и лъчетерапия не трябва да се използват рутинно при ранен ендометриален рак
При жени с ранен рак на ендометриума, пелвисната лимфаденектомия и външнолъчовата радиотерапия не са свързани с по-добра преживяемост и не трябва да се използват в рутинната практика, сочат две проучвания, публикувани в The Lancet.
 
Нивата на лептин са свързани с псориазиса
Пациентите с псориазис може би имат повишен риск от затлъстяване, метаболитен синдром и други сърдечносъдови рискови фактори поради повишените нива на т.нар хормон на мастната тъкан - лептин. Това сочи тайванско проучване
 
Ранното намаляне на броя на имуносупресантите може да спаси присадения бъбрек от вирусна нефропатия
Агресивното намаляване на имуносупресивните агенти може да спаси присадените бъбреци, засегнати от BK-вурусна нефропатия (BKVAN), водеща причина за загуба на присадения бъбрек, сочи проучване.
 
Fenofibrate не е кардиопротективен при диабетици
Дългосрочната терапия с fenofibrate не намалява атеросклерозата, възпалението и ендотелната дисфункция при пациенти с диабет тип 2, сочи статия, публикувана в Journal of the American College of Cardiology.
 
Все повече данни свързват тиазолидиндионите с повишен риск от фрактури при жени
Резултатите от мета-анализ дават подкрепящи доказателства, че употребата на тиазолидиндионите rosiglitazone и pioglitazone повишава риска от фрактури при жени с диабет тип 2. Анализът не сочи обаче повишен риск при мъжете.
 
Високата сърдечна честота е предпоставка за затлъсяване и диабет
Лекари, изследвали здрави индивиди в продължение на 20 години, докладват за интересна връзка. Оказало се, че участниците с най-висока сърдечна честота имали два пъти по-висок риск от затлъстяване и пет пъти по-висок риск от развитие на диабет. Авторите смятат, че симпатиковата нервна система играе роля в патогенезата на двете състояния.
 
Пациентите с ревматоиден артрит имат 50% по-висок риск от сърдечносъдова смърт
Нов мета-анализ сочи, че пациентите с ревматоиден артрит (РА) имат 50% повишен риск от смърт следствие на сърдечносъдово заболяване в сравнение с останалото население. Авторите отбелязват, че намаляването на смъртността при тези заболявания, наблюдавани в общата популация, не се наблюдава при пациентите с РА.
 
Лекари се надигат срещу БЛС
Лекари поискаха съдействието на здравния министър Евгений Желев. Те се обявиха против решението на Българския лекарски съюз да свика извънреден събор за обсъждането на Националния рамков договор.
 
ACCOMPLISH: Комбинацията ACE-инхибитор/Ca-блокер - понижава в най-голяма степен клиничните инциденти при пациенти с хипертония
Проучването ACCOMPLISH (Avoiding Cardiovascular Events in Combination Therapy in Patients Living with Systolic Hypertension ), сравняващо ефектите на два вида комбинирана антихипертензивна терапия върху големите фатални и нефатални сърдечносъдови инциденти, вече е публикувано в декемврийския брой на New England Journal of Medicine.
 
212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator